Deze nieuwe Scandinavische trend zou ons nóg stressvrijer maken

Goed nieuws voor wie graag met een pintje in de sofa hangt, volgens de Finnen wordt je er gelukkiger van. Er zelfs een term voor: drankhangen. En zou naast het Deense ‘Hygge‘ en het Zweedse ‘Lagom‘ zorgen voor minder stress.

‘Kalsariänni’ of vrij vertaald ‘drankhangen‘ is een Finse trend die je zou helpen tegen stress. Het is erg eenvoudig: je trekt iets comfortabels aan, zorgt voor voldoende alcoholische drank en snacks en gaat letterlijk op de sofa hangen, samen met vrienden.

“Het is heel eenvoudig: thuis alcohol drinken in je ondergoed zonder enige vorm van prestatiedruk”, vertelt de Finse Journaliste Miska Rantanen aan het Nederlandse NRC Handelsblad. Hij weet er zelfs een heel boek aan. Van de hoeveelheid alcohol tot de soorten drank die het best zijn voor een potje drankhangen, hij beschrijft het allemaal.

Toch moet het gelukkig geen potje zuipen worden. “De jonge generatie neigt naar een Franse stijl van drankhangen: een licht aangeschoten toestand. Bier is daarvoor het meest geschikt, vanwege de aanhoudende roes die je dankzij bier verkrijgt.”

Natuurlijk mag ook een lekkere snack niet ontbreken. En terwijl je normaal gezien altijd probeert om gezonde snacks te voorzien, mag het tijdens het ‘kalsarikänni’ wel anders. “Eigenlijk mag je alles eten waar je zin in hebt: thuisbezorgde pizza, een vettige kebab, schijfjes salami, chocolade,... Eigenlijk alles waar je zin in hebt.” Muziek of een serie maken het plaatje compleet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content