Herbruikbare rietjes, koffiebekers en winkeltassen: steeds meer mensen kiezen bewust voor duurzamere gebruiksvoorwerpen. Maar kun je als individuele consumenten het verschil maken? Wij vroegen het aan 3 experten.

Maak kennis met de experten:

Eric De Maerteleire is bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Hij was dertig jaar directeur van het Stadslaboratorium in Gent, waar hij onderzoek deed naar voedingsmiddelen. Hij schreef meerdere bestsellers, waaronder Gezond Eten, Gezond Ouder Worden (Manteau), over de relatie tussen voeding en veroudering en Fabels en Feiten over Voeding en Gezondheid.

Laurens De Meyer is industrieel ingenieur in de voedingsindustrie en master in de Milieusanering en Milieubeheer. Hij was expert landbouw en voeding bij de Bond Beter Leefmilieu tot april 2021. Hij doet momenteel onderzoek naar porteïnetransitie aan de KU Leuven.

 

Ellen Mangnus is professor sociologie aan de Wageningen University & Research, journaliste en ontwikkelingsfilosoof. Ze doet journalistiek onderzoek naar macht in voedselketens en de landbouw.

Kun je als individuele consument het verschil maken?

Kort: Ja, zeker!

Want, vindt De Maerteleire: “Als jij en ik en zovele andere mensen samen onze eetgewoonten duurzamer willen maken, dan zal de industrie zich daar sowieso aan aanpassen. Denk maar aan de hoeveelheden zout die men nu gebruikt; die zijn veel lager dan pakweg twintig jaar geleden – omdat daar een bewustwording rond is ontstaan.” Met andere woorden: u vraagt, zij draaien.

De Meyer stemt in: “Elke stap die je neemt, wordt wel ergens maatschappelijk opgevangen; je bent nooit alleen en maakt deel uit van een trend, van een kritische massa. En als politici voelen dat er wel degelijk draagvlak is voor andere eetpatronen, dan gaan ook zij daarin hun verantwoordelijkheid durven en willen opnemen.” Wij kunnen stemmen met ons vork, daar komt het op neer.

Al wil Mangnus wel nuanceren: “Het gaat om een wisselwerking: je kunt niet van iedere burger verwachten dat die alle tijd en geld heeft om bewust duurzame keuzes te maken. Het is ook de taak van de overheid om iedereen de toegang tot en kennis over duurzaam voedsel te verschaffen.”

Pro planeet

  • Wil je weten hoe jouw voedselkeuzes het milieu beïnvloeden? Dat kun je online berekenen via de Climate Change Food Calculator van de BBC.
  • Voor betrouwbare informatie om gezonder, duurzamer en veiliger m.b.t. voeding te kunnen kiezen, moet je bij het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) en Gezond Leven (gezondleven.be) zijn.
  • Als je meer de plantaardige kant op wilt, check dan de website van Eva vzw (evavzw.be).
  • Op zoek naar biopunten voor groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen en brood dat de tijd krijgt om te rijzen? Surf naar biomijnnatuur.be

Ethisch leesvoer

  • Wat (w)eten we? – de waarheid over ons voedsel en Moet er nog vlees zijn? van Laurens De Meyer.
  • Fabels en feiten over voeding en gezondheid, Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding en Gezond eten, gezond ouder worden van Eric De Maerteleire.
  • We eten ons dood van Louis De Jaeger.

Meer over duurzamer leven: