Experten aan het woord: Kun je als individuele consument het verschil maken?
Herbruikbare rietjes, koffiebekers en winkeltassen: steeds meer mensen kiezen bewust voor duurzamere gebruiksvoorwerpen. Maar kun je als individuele consumenten het verschil maken? Wij vroegen het aan 3 experten.
Maak kennis met de experten:



Kun je als individuele consument het verschil maken?
Kort: Ja, zeker!
Want, vindt De Maerteleire: āAls jij en ik en zovele andere mensen samen onze eetgewoonten duurzamer willen maken, dan zal de industrie zich daar sowieso aan aanpassen. Denk maar aan de hoeveelheden zout die men nu gebruikt; die zijn veel lager dan pakweg twintig jaar geleden – omdat daar een bewustwording rond is ontstaan.ā Met andere woorden: u vraagt, zij draaien.
De Meyer stemt in: āElke stap die je neemt, wordt wel ergens maatschappelijk opgevangen; je bent nooit alleen en maakt deel uit van een trend, van een kritische massa. En als politici voelen dat er wel degelijk draagvlak is voor andere eetpatronen, dan gaan ook zij daarin hun verantwoordelijkheid durven en willen opnemen.ā Wij kunnen stemmen met ons vork, daar komt het op neer.
Al wil Mangnus wel nuanceren: āHet gaat om een wisselwerking: je kunt niet van iedere burger verwachten dat die alle tijd en geld heeft om bewust duurzame keuzes te maken. Het is ook de taak van de overheid om iedereen de toegang tot en kennis over duurzaam voedsel te verschaffen.ā
Pro planeet
- Wil je weten hoe jouw voedselkeuzes het milieu beĆÆnvloeden? Dat kun je online berekenen via de Climate Change Food Calculator van de BBC.
- Voor betrouwbare informatie om gezonder, duurzamer en veiliger m.b.t. voeding te kunnen kiezen, moet je bij het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) en Gezond Leven (gezondleven.be) zijn.
- Als je meer de plantaardige kant op wilt, check dan de website van Eva vzw (evavzw.be).
- Op zoek naar biopunten voor groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen en brood dat de tijd krijgt om te rijzen? Surf naar biomijnnatuur.be
Ethisch leesvoer
- Wat (w)eten we? – de waarheid over ons voedsel en Moet er nog vlees zijn? van Laurens De Meyer.
- Fabels en feiten over voeding en gezondheid, Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding en Gezond eten, gezond ouder worden van Eric De Maerteleire.
- We eten ons dood van Louis De Jaeger.
Meer over duurzamer leven:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier