15 x dé basisstukken voor een duurzame capsulegarderobe

In de modewereld klinkt de boodschap luider dan ooit: het is tijd voor verandering. Ontwerpers overal ter wereld roepen op om het modesysteem te resetten: liever dan aan een razend tempo de ene na de andere collectie te moeten leveren zouden ze zich voortaan bijvoorbeeld beperken tot twee seizoenen. Ook wij, de consumenten en modeliefhebbers zelf, blijken de onhoudbaarheid van de voortrazende mallemolen die het modelandschap soms geworden is, begrepen te hebben.

Ja, natuurlijk willen we nog steeds een paar trending stuks die onze persoonlijkheid met een knal in de verf zetten in onze kast hebben. Maar daarnaast willen we toch ook vooral tragere, duurzame en tijdloze stuks die een echte meerwaarde zijn voor onze garderobe en voor onze look. Items die tegelijkertijd uitblinken in kwaliteit, er mooi en ietwat trending uitzien, maar die ook nog vrij makkelijk te combineren vallen met de andere stuks die we uitverkozen hebben om tot onze meer duurzame capsule-collectie te behoren.

Capsule wardrobe: combineren

Vanuit dat perspectief kiezen ook steeds meer modemeiden en fashion influencers ervoor om hun overdadige kleerkast te downsizen tot een capsule wardrobe van een twintig- tot dertigtal kwaliteitsvolle en netjes met elkaar te combineren stuks. In een efficiënte capsule wardrobe zitten gemiddeld zo’n 37 items, ondergoed, zwem- en sportkledij en pyjama’s niet meegerekend, die om de drie maanden rouleren. De sleutelwoorden bij het uitkiezen van die stuks? Degelijk, duurzaam, tijdloos en eerlijk.

Natuurlijk kan een trendstukje hier en daar ook niet ontbreken, maar waar het vooral om draait is een goede basis én een goed evenwicht. Essentieel is dat alle stuks in je capsule-collectie zo zorgvuldig en weloverwogen uitkiest zodat zowat alles met alles combineerbaar is, en je ondanks het beperkte aantal stukken toch een heel aantal complementaire silhouetten kan samenstellen. In totaal zou je met je 37 stuks aan zo’n 80 verschillende outfits moeten kunnen komen.

Duurzame garderobe: zo doe je dat!

Hoe je van je eigen kleerkast zo’n duurzame capsule garderobe van beperkte omvang maakt? En welke kledingstukken en accessoires er absoluut niet in die basis kunnen ontbreken? Een paar regels op een rij.

CAPSULE WARDROBE: EEN PAAR BASISREGELS

  • Regel één: clean out your closet! We hebben met z’n allen veel te veel kleren. Stap één is dan ook om orde te scheppen in de chaos. Ga met de grove borstel door je kledingkast en doe alles wat je nooit draagt weg. Gooi deze spullen natuurlijk niet zomaar weg, maar verkoop de items die écht nog mooi en waardevol zijn op een tweedehandswebsite óf doneer ze aan een goed doel via een kledingcontainer of breng ze naar een kringloopwinkel in jouw buurt.
  • Selecteer je favorieten: als je jezelf van alle overtollige stuks hebt ontdaan, is het tijd om je absolute favorieten uit het pak te halen. Investeer eventueel in een basic kledingrek en hang de dingen die je erg vaak draagt of die ietsje specialer zijn voor jou daar op. Door de kleding erg ordentelijk te zien hangen, zal je ’s ochtends veel sneller een leuke combinatie bij elkaar gepast krijgen en voorkom je dat je superleuke, maar iets moeilijker combineerbare stuks onderaan je kast laat verpieteren omdat die nu eenmaal om iets meer denkwerk vragen.
  • Stel nu je capsule-collectie samen: begin met dat item waaraan jij binnen je totaallook meestal het meeste aandacht aan besteedt. Voor sommige mensen zijn dat de schoenen, voor sommige mensen is dat het onderstuk en voor nog anderen je trui of een ander bovenstuk. Werk dan met de regel van drie: kies bijvoorbeeld 3 degelijke jeansbroeken, 2 pantalons en een short en dan nog een drietal rokken. Doe daarna hetzelfde met de bovenstukken: kies drie kwaliteitsvolle truien, drie cardigans en drie variabele trendstukken zoals een debardeur of een gilet in jeans. Doe hetzelfde voor je schoenen en accessoires.
  • Tijd om te shoppen! Nu je de balans van je kleerkast hebt opgemaakt (en overtollig materiaal hebt geloosd), kan je beter inschatten welke stuks er nog missen in je capsule wardrobe. Ga op zoek naar een paar nieuwe items om de hiaten aan te vullen.
  • Zet daarbij in op kwaliteit, duurzaamheid en tijdloosheid. Natuurlijk is er plaats voor een paar trendgevoelige statementstuks om je capsule wardrobe van wat meer spice te voorzien, maar zet toch vooral in een brede basis van kwaliteitsvolle en duurzame stuks die makkelijk met elkaar te combineren zijn.
  • Probeer op voorhand al een heel aantal combinaties uit te denken zodat je ’s ochtends niet te lang moet mixen en matchen vooraleer je een silhouet naar je smaak gevonden hebt. Om het aankleden vlot te laten verlopen, sorteer je je kleding best per categorie in je inloopkast of aan je kledingrek.
  • Extra tip: wil je je capsule garderobe nog groener maken, zet dan in op duurzame labels van bij ons.

15 x dé basics voor een duurzame post-corona garderobe

Om je alvast een beetje te helpen bij het opstarten van je hoogstpersoonlijke capsule wardrobe zetten we paar niet te missen essentials op een rij.

Een simpele trui in beige

Een simpele trui in beige

Een simpele trui in beige

Mango, € 39,99. Koop hem hier.

Een boyfriend shirt of blouse

Een boyfriend shirt of blouse

Een boyfriend shirt of blouse

Xandres, € 169. Koop hem hier.

Een basic jeans

Een basic jeans

Een basic jeans

Baum und pferdgarten, € 139. Koop hem hier.

Een simpel juweel

Een simpel juweel

Een simpel juweel

& Other Stories, € 19. Koop hem hier.

Geruite blazer

Geruite blazer

Geruite blazer

Edited, € 79,90 (i.p.v. € 99,90.) Koop hem hier.

Een wollen cardigan

Een wollen cardigan

Een wollen cardigan

Scotch & Soda, € 119,95. Koop hem hier.

Een statement stuk

Een statement stuk

Een statement stuk

Essentiel, € 165. Koop hem hier.

Duurzame witte sneakers

Duurzame witte sneakers

Duurzame witte sneakers

Tamaris, €160. Via La Bottega.

Een luxueuze handtas

Een luxueuze handtas

Een luxueuze handtas

Ganni, € 225. Koop hem hier.

Lange mantel of camel coat

Lange mantel of camel coat

Lange mantel of camel coat

Zara, € 69,95. Koop hem hier.

Klassieke pantalon

Klassieke pantalon

Klassieke pantalon

Selected Femme, €89,99. Via Lily.

Degelijke enkellaarsjes

Degelijke enkellaarsjes

Degelijke enkellaarsjes

Atelier Content, € 299. Via La Bottega.

Een wit T-Shirt

Een wit T-Shirt

Een wit T-Shirt

American Vintage, € 45. Koop hem hier.

Oversized sjaal

Oversized sjaal

Oversized sjaal

Arket, € 79. Koop hem hier.

Neutrale maxi-jurk (of one-piece)

Neutrale maxi-jurk (of one-piece)

Neutrale maxi-jurk (of one-piece)

Sea Me Happy, € 179. Koop hem hier.

Meer lezen over mode:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content