Home Gezond Genoeg geslapen, maar toch moe? Dit zou wel eens de reden kunnen...

Genoeg geslapen, maar toch moe? Dit zou wel eens de reden kunnen zijn

Genoeg geslapen, maar toch moe? Dit zou wel eens de reden kunnen zijn

Voldoende geslapen, maar toch te moe om het huishouden te doen, te sporten of zelfs te werken? Je zou wel eens een ijzertekort kunnen hebben, dat is namelijk een van de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid bij vrouwen.

Natuurlijk zijn we allemaal eens moe, te lang gefeest in het weekend, geen goede nachtrust of stress op het werk. Maar ben jij langdurig moe terwijl je voldoende slaapt, dan is het nuttig om je bloed eens te laten controleren bij de dokter. Wie weet heb je wel een ijzertekort. Dat zegt dokter Hilary Jones in Mirror.

Natuurlijk is een goede nachtrust hét belangrijkst als je je moe voelt. Hier lees je enkele tips om te slapen als een roosje.

IJzer is essentieel voor je lichaam. De hemoglobine erin zorgt dat de zuurstof naar heel je lichaam wordt gestuurd. Daarom is vermoeidheid een van de eerste symptomen van een ijzertekort. Door een ijzertekort wordt er minder zuurstof naar je organen gestuurd en werken ze dus minder goed. En dat maakt dat je je moe voelt. Andere symptomen zijn hartkloppingen ,kortademigheid, duizeligheid of flauwvallen, nachtelijke rusteloosheid, koude handen en voeten en hoofdpijn”, klinkt het.

Loop jij meer risico?

Bepaalde types vrouwen lopen meer risico, verder kun je op bepaalde momenten sneller een ijzertekort hebben dan op andere. Zo heb je tijdens je menstruatie meer kans op een tekort aan ijzer.

  • Sportieve types hebben vaker een ijzertekort. Zo hebben 60% van de vrouwelijke atleten onvoldoende ijzer in hun bloed.
  • Vooral in vlees vind je ijzer, vegetariërs hebben dus wel eens een ijzertekort. Ben je vegetariër? Dan moet je zeker voldoende bonen, linzen, noten of andere vervangers eten.
  • Vrouwen die het prikkelbare-darm-syndroom hebben

Wat doe je ertegen?

Denk jij een ijzertekort te hebben? Ga dan zeker langs bij de dokter, die kan je bloed afnemen en kijken naar je waarden. Vervolgens kun je tabletten slikken. “Al hebben die wel wat vervelende nevenwerkingen. Zo kan je stoelgang er zwart uitzien, kun je last krijgen van constipatie en/of diarree  of krijg je buikpijn.”

Natuurlijk mag je er niet te veel over piekeren, want dat kan je letterlijk ziek maken, hier lees je er meer over.

Meer tips voor een goede gezondheid: