Ahhh, daar zijn de goede voornemens weer. Wij nemen ons voor om dit jaar GEEN zwaar dieet te volgen. Wat we wel doen? Sommige voedingsmiddelen vervangen door een gezondere variant. Op een even lekker, maar gezonder 2020.

1. Vervang je vlees vaker door een alternatief

Beter voor het milieu, je gezondheid én je portefeuille. Vervang je vlees door een stukje vis, eieren, of heerlijke groenten. Graag vlees op het menu? Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ga naar een goede slager.

2. Vervang je dressings uit de supermarkt door zelfgemaakte

Ze zitten boordevol suikers en bewaarmiddelen. Reden te meer om je dressings vanaf nu zelf te maken. Maak er eentje op basis van olijfolie of yoghurt óf maak heerlijke dips. Van avocado’s maak je nu zelf guacamole en met kikkererwten maak je heerlijke hummus. Dat restje kikkererwten rooster je, zo heb je meteen iets om die chips te vervangen. 

3. Vervang je pasta door courgetti

Of door bietenpasta, of wortelpasta of… Een handige manier om je inname van koolhydraten, en dus ook je inname van suiker, te verminderen, is door je heerlijk, zelfbereide saus te eten bij een groentepasta. Maar ook je pizzabodem bestaat tegenwoordig uit bloemkool, bedek hem met heerlijke groenten en een gezonde tomatensaus en je hebt gezonde comfortfood.

4. Vervang je wraps door zeewier of een omelet

Heerlijk, zo’n lekkere wrap vol met groenten. Maak hem nog gezonder door je wrap te vervangen door zeewier of bak een omelet, vul hem met groenten en kip en rol hem dicht. Veel gezonder, minstens even lekker. Meer proteïnen op het menu? Hier vind je 5 ingrediënten die zelfs meer bevatten dan een eitje. 

5. Vervang je margarine door boter

‘Goei’ boter mag dan niet zo’n goed imago hebben, als je boter op het menu zet, kies je toch beter voor deze variant. Alles draait om combineren. Experten zeggen dat deze boter dan wel vet bevat, maar ook vitamine A, D en K. Kleine portie, maar wel van de ‘vette’ variant.

6. Kies voor de juiste snacks

Vervang je zak chips door noten of geroosterde kikkererwten. Ze bevatten veel calorieën en vet, maar het gaat om de juiste vetten. Bovendien bevatten ze veel vitamines en je voelt je sneller verzadigd dan bij chips. Eet je graag chocolade, dan kies je liefst voor de donkere variant.

7. Kies eens voor infused water

Vervang je frisdrank – ja, ook je light- of zerofrisdrank – door water. Vind je dat maar saai, voeg dan een schijfje citroen of andere fruitsoorten toe voor een heerlijk verfrissend resultaat. Hier vind je inspiratie. 

Meer tips voor een gezond 2020: