Dit doet elke dag citroenwater drinken met je lichaam

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord: begin je dag met een glas warm water en het sap van een halve citroen. Maar weten jullie ook waarom? Wij vertellen het je!

Citroen, koning der citrusvruchten

Het is een publiek geheim dat veel celebrities hun dag beginnen met een glas lauw water met daarin het sap van een halve citroen. Wanneer je je watertje met citroen precies drinkt, maakt volgens de veel diëtisten niet uit, maar waar ze het wel roerend eens over zijn, is over de heilzame werking van citroenwater.

Dat is niet moeilijk ook, want een eenvoudige citroen heeft een heel wat voordelen:

  • Citroen is rijk aan vitamine B, C en kalium: die zijn ideaal om je weerstand te versterken én om infecties te voorkomen. De flavonoïden in citroen helpen dan weer om je bloeddruk onder controle te houden. Daarnaast stimuleert citroensap ook de opname van ijzer in je lichaam, een stof die eveneens een belangrijke rol speelt voor je immuunsysteem. Last van zware benen trouwens? Ook hiervoor is citroen een goed middeltje: in citroensap zit namelijk ook een aardige portie magnesium en calcium.
  • Citroenwater helpt je om gewicht te verliezen. De stof pectine – verstopt in het witte gedeelte van de citroen – bevat veel vezels. Deze vezels helpen je die kleine hongertjes vergeten en remmen je eetlust. Daarnaast draagt pectine ook bij tot minder cholesterol in je bloed en heeft het ook alweer een positieve werking op je immuunsysteem. 
  • Citroensap zit boordevol antioxidanten. Wanneer je het sap van een citroen mixt met warm water, dan heeft dat een stimulerend effect op je lever: giftige stoffen worden uit je lichaam geëlimineerd terwijl de productie van gal dan weer wordt gestimuleerd. Hierdoor krijgt je spijsvertering een boost, wat zorgt voor een reiniging van het lichaam en voor minder kans op een opgeblazen gevoel of een opgezette buik.

Water, de rest komt later

  • Niet alleen de citroen zelf, maar ook het water heeft trouwens gezondheidsvoordelen. Lauwwarm water drinken zorgt ervoor dat je je centrale zenuwstelsel kalmeert, een beetje zoals een gecontroleerde ademhaling, meditatie of yoga dat doen, maar dan op een puur fysiek-biologische basis. Wie z’n dag begint met een kopje warm citroenwater zal z’n lichaam dus op een ontspannen manier aan de dag laten beginnen, zodat je centrale zenuwstelsel optimaal aan de slag kan gaan.
  • Dat laatste zorgt dan zonder twijfel weer voor meer rust en minder stress in je dag. Wie z’n centrale zenuwstelsel immers in een opperste staat van ontspanning aan de dag laat beginnen, kan tijdens die dag rekenen op meer veerkracht. Ook al kom je onder aardig wat stress te staan: je lichaam heeft nog wat reserves om die stress op te vangen en zal minder snel geneigd zijn in paniekreacties of angstreflexen te vervallen.

Gezonde mond en een stralende huid

Naast de typische gezondheidsvoordelen, zijn er nog een paar bijkomende redenen om je ’s ochtends (of ’s middags of ’s avonds) aan een glaasje water met citroensap te wagen.

  • Slechte adem: citroensap is een natuurlijk middeltje om slechte adem tegen te gaan. De zuren in een citroen helpen het witte laagje dat etensresten of een slechte voeding vaak op je tong achterlaten, afbreken. Met een gezondere mond en een frissere adem als gevolg.
  • Stralende huid: wie zich goed voelt vanbinnen, straalt vanbuiten. En dat mag je na het drinken van citroenwater best letterlijk nemen: vitamine C heeft namelijk als eigenschap dat het een positief effect heeft op je huid, omdat het bijvoorbeeld heel wat antioxidanten produceert.
  • Betere gemoedstoestand: onderzoek toont aan dat citroen je energie geeft en dat de geur van de vrucht een positieve impact heeft op je gemoedstoestand. Door de frisse en natuurlijke geur zou je als vanzelf een stukje gelukkiger, maar vooral ook stabieler worden. Dat zorgt ervoor dat je emoties overdag minder snel uit balans geraken wanneer er iets onverwacht of stresserend voorvalt.

Extra tip: citroen op je haar

Niet alleen citroensap drínken heeft een gunstig effect op huid en haar, ook een paar druppels rechtsreeks aanbrengen kan voor mooie resultaten zorgen. Doe een aantal druppels citroensap in je haar nadat je je shampoo hebt uitgespoeld en je zal zien dat je haar een stralende glans zal hebben. Ook je teint verlichten door een paar druppels citroen op je huid aan te brengen, is een optie.

Heb je het ook moeilijk om dagelijks voldoende water te drinken? Bekijk dan hier onze beste tips om meer te drinken.

Meer lezen over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content