Gezondheidswijsheid of hardnekkige mythe: “Geeft stress je grijze haren?”

‘Melk is goed voor elk’ en ‘lachen is gezond’: aan spreuken over gezondheid geen gebrek. Maar hoeveel medische waarheid schuilt er achter al die volks-wijsheden. Vandaag onder de loep: “Van zorgen krijg je grijze haren”.

Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde aan de VUB: “Van stress of zorgen krijg je géén grijze haren. Vergrijzing is een puur biologisch proces dat volledig genetisch is vastgelegd en waar bijgevolg ook weinig tegen te beginnen valt – behalve je haar bijkleuren dan natuurlijk. Het vergrijzingsproces trekt zich op gang wanneer de haarzakjes in je hoofdhuid door veroudering minder melanine pigment aanmaken – de stof die ervoor zorgt dat je haar de kleur krijgt, die het natuurlijkerwijs heeft. Hoe ouder je wordt, hoe minder melanine pigment die haarzakjes aanmakken. En hoe grijzer je dus gradueel zal worden.

Wanneer dat proces zich precies op gang trekt, is voor iedereen anders: sommigen worden al grijs in hun twintigerjaren, terwijl anderen dan weer tot heel hoge leeftijd met hun originele haarkleur rondlopen. De timing van je steeds grijzer wordende coupe, is dus vooral erfelijk vastgelegd.”

Als al het pigment uit je haar verdwenen is, kleurt het niet grijs maar wit. Die grijze kleur is een soort tussenstadium waarbij er wel nog iets van melanine aanwezig is, gewoon al minder

Al bestaan er tegenwoordig ook studies die stellen dat stress daar toch een invloed op kan hebben: stresshormonen zouden namelijk de gezondheid van onze melanocyten kunnen beïnvloeden. Dat zijn de cellen in onze haarwortels die melanine produceren. Door stress zouden de melanocyten mogelijk sneller hun melanine verliezen en zo helemaal uitgeput geraken. En, zoals hierboven reeds vermeld: zonder melanine ook geen kleur meer. Sommige studies spreken zelfs over vernietiging van de melanocyten door stress.”

Leuk bijkomend weetje trouwens: “Als alle pigment volledig uit je haar verdwenen is, kleurt het trouwens niet grijs maar wit. De grijze kleur is een soort tussenstadium waarin er nog wel melanine pigment aanwezig is, maar gewoon in een lagere dosis dan voorheen.”

Chronische stress: survival-mode

“Waar stress wel voor kan zorgen, is voor haaruitval – maar enkel in extreme gevallen. Het haar valt dan vrij abrupt uit in plukken. Iets dat we trouwens ook bij dieren in een acute stresssituatie zien opduiken. Langdurige chronische stress kan niet meteen in verband gebracht worden met sneller grijs wordend haar. Wat niet betekent dat het niet heel wat andere nefaste gevolgen kan hebben voor onze fysieke gezondheid: chronische stress brengt je lichaam immers in een soort survivalmodus: omdat ons brein voortdurend alert is voor mogelijk gevaar, houdt het ons lichaam in een permanente staat van gereeedheid om te ‘vechten’ of ‘vluchten’ voor dat gevaar.”

Stress brengt je lichaam tijdelijk in survivalmodus: het maakt zich klaar om te vechten of vluchten voor mogelijk gevaar. Andere functies – zoals groei of herstel – worden tijdelijk uitgeschakeld

“Spieren spannen zich aan, onze bloeddruk en ons hartritme stijgen en ook onze ademhaling zal sneller en oppervlakkiger worden.” Functies die niks te maken hebben met overleven – zoals herstel, groei, ontspanning of voortplanting, komen tijdelijk op een lager pitje te staan.

Is die stresspiek tijdelijk, dan is dat niet erg: ons lichaam brengt zichzelf na de piek van cortisol en adrenaline vanzelf weer naar een diep ontspannen en normaal functionerende staat. “Houdt de stress lang aan, dan kan dat wel gevolgen hebben voor onze fysieke gezondheid: gaande van hoofdpijn, vermoeidheid en hartritmestoornissen, tot meer kans op diabetes, depressie en overgewicht door impulsief eten.”

Meer over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content