Dat ene flesje in je handtas, is dat nu van gisteren of eergisteren? En hoe lang blijft het eigenlijk goed? Drink je het toch, kan dat kwaad? De antwoorden lees je hieronder.

Je kunt eigenlijk best even kijken naar het water en er aan ruiken. “Zolang het water er helder uitziet en niet stinkt, is er geen risico”, zegt hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie Marcel Zwietering aan NU.nl. “Ruikt water muf, dan kun je maar beter opletten.” De geur zou ontstaan omdat de bacteriën in het water gassen uitscheiden.

Bacteriën

Eenmaal de fles geopend, moet je extra goed opletten. “De bacteriën uit je mond en speeksel komen in het water terecht, daardoor kunnen ze in de fles groeien.” En die bacteriën kunnen – zeker onder invloed van warmte en zon – serieus groeien, zo vult een woordvoerder van het Nederlandse Waternet aan.

Toch gedronken? Geen reden tot paniek. Volgens hoogleraar Zwietering word je er niet doodziek van. “Het is eigenlijk vooral een vies idee dat er bacteriën in je fles groeien, maar ze komen meestal uit je eigen mond en zijn daarom onschuldig voor je gezondheid. 

Maak dagelijks je waterfles proper. Hier lees je nog eens hoe je dat doet (zonder vaatwasmachine). 

Watertips:

  • Gebruik een herbruikbare fles, je spaart het milieu én je portemonnee.
  • Was je fles dagelijks uit.
  • Ververs elke dag het water.
  • Zet de fles (liefst) op een koele, droge plek.
  • Wil je een grondige schoonmaakbeurt? Spoel je fles dan ook eens met kokend water en een scheutje azijn. Spoel goed na met water met een beetje citroen.

Rösler flessenborstel

Handige flessenborstel om je fles gemakkelijker schoon te maken. (€ 24,90 – Hier verkrijgbaar)

Gebruik een herbruikbare fles

De waterbekers van Kambukka zien er cool uit én zijn milieuvriendelijk. (Vanaf € 29,99 – Hier verkrijgbaar)

Kies voor een kraan met ingebouwde filter

Liever geen gedoe met filters? Sommige kranen – zoals deze van Franke – komen met een ingebouwde filter. Het enige wat je moet doen is de filter vervangen zodra de kraan het aangeeft. ( Vanaf €410,19 – Hier verkrijgbaar)

 

Meer gezonde tips: