Tijd voor een kopje koffie! Begint na enkele kopjes je hart ook sneller te slaan? Dan is het misschien tijd voor cafeïnevrije koffie. Maar is dat echt gezonder?

Wie zwanger is, borstvoeding geeft of snel last heeft van angsten, drinkt liever geen koffie. Kun je toch niet weerstaan, dan is deca een goeie oplossing. Lijkt en proeft hetzelfde als gewone koffie, maar de cafeïne is er voor het grootste gedeelte uit gehaald. Een kopje cafeïnevrije koffie bevat dus nog steeds cafeïne, maar veel minder.  Volgens de Europese Unie mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen maximum 0,1 procent cafeïne bevatten. Dat komt overeen met 2 tot 4 milligram cafeïne per kop. Ter vergelijking: een kop ‘gewone’ koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Het effect van deca op je slaap of concentratie is verwaarloosbaar.

Gezonde koffie

Koffie heeft positieve eigenschappen”, zegt Samantha Cassetty, auteur van Sugar Shock in Women’s Health Magazine. “Het bevat polyfenolen, antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.” Daarnaast zouden ze risico’s op ziektes verminderen. Uit onderzoek blijkt dat wie 5 koppen koffie per dag drinkt, 30% minder risico heeft op diabetes type 2 (in vergelijking met geen koffie). Daarnaast zou het een positieve invloed hebben op de bacteriën uit je darmen. Andere onderzoeken zeggen dan weer dat het de kans op Parkinson, Alzheimer en kanker vermindert. Die effecten gelden zowel voor de ‘gewone’, als de cafeïnevrije koffie.

Wanneer kiezen voor deca?

Ze hebben dus allebei voordelen, maar wanneer kies je dan voor deca? Je drinkt best cafeïnevrije koffie vanaf 14.00 uur, zo heeft de cafeïne zeker geen invloed op je nachtrust. Is onderstaande op jou van toepassing, kies dan heel de dag voor deca:

  • Je bent zwanger of geeft borstvoeding
  • Je hebt hartkloppingen of ervaart een onrustig gevoel ervaart wanneer je koffie drinkt
  • Je hebt last van angst(stoornissen)
  • Je bent een moeilijke slaper

Hoeveel koffie mag je drinken per dag?

De Hoge Gezondheidsraad raadt 5,7mg/kg/dag aan (voor een gezonde volwassene). Dit komt voor een persoon van 60 kg overeen met 4 kopjes. Al kun je daarna dus met een gerust hart van cafeïnevrije koffie genieten.

Meer over koffie: