Dit zegt jouw koffiekeuze over wie je bent

Marjolein Vermeersch

Kun jij ’s morgens ook zo genieten van een heerlijk kopje koffie? Je bent zeker niet alleen. En liefst willen we thuis net zo lekkere koffie op tafel toveren als die van die geweldige barista in die koffiespeciaalzaak. Dat vinden ook Marjolein en haar moeder. Zij schreven ‘Slow Coffee’, een leuke gids voor de koffiegenietende thuisdrinker, de nieuwsgierige koffiefreak, de dappere experimenteerder en de vlijtige kenniszoeker, die bewust wil genieten van het koffiemoment. Aan Feeling verklappen ze 3 dagen lang dé tips voor iedereen die van koffie houdt. Vandaag verklapt Marjolein wat onze koffiekeuze zegt over onze persoonlijkheid.

 

De ene houdt van zwart terwijl de ander nood heeft aan veel melk... Maar wat zegt dat nu over ons? Klinisch psycholoog Dr. Ramani Durvasula onderzocht  in 2013 ruim 1.000 koffiedrinkers en maakte op basis van haar observaties een studie over de gemiddelde persoonlijkheid van elke specifieke koffievoorkeur.

1. Zwart

Je bent een klassieker, een beetje purist zelfs. Je wil de dingen eenvoudig houden, je verkiest een rechttoe-rechtaan approach in je stijl van kleden, in je leven.  Je bent geduldig en efficiënt.  Wat aan de stille kant en soms een beetje humeurig. Maar je frank en eerlijk karakter maakt van jou een geliefde vriend(in). Je minimalistische koffie past perfect bij je minimalistische aard. En met je zwarte filterkoffie in de hand kan je de dag zonder chaos en nonsens in je hoofd beginnen.

2. Met melk : Latte – Cappuccino- Frappuccino…

Je bent een open boek en je houdt van comfort. Je wil de mensen plezieren en de scherpe kantjes van de dingen verzachten. Je bent gul, met tijd en met materiële zaken. Je kan daar wat in overdrijven en je vergeet jezelf wel eens te veel.  Elke dag zoek je de goede balans tussen het logische en het creatieve deel van je brein. Met je ongecompliceerde kant hou je van de smaak van koffie, met je zachte kant heb je er graag melk bij. Maar in elk geval helpt je latte je goed om de dag vrolijk en productief door te komen. Ben je eerder een cappuccino of frappuccino-type, dan doe je net hetzelfde, maar met wat meer stijl, klasse en creativiteit.

3. Espresso – ristretto of dubbel

Je bent een natuurlijke leider. Je werkt hard en je speelt het graag hard. Je weet hoe je dingen voor mekaar krijgt. En je hardwerkende natuur is een inspiratie voor anderen, zowel op professioneel als op sociaal vlak. Als espressodrinker hou je natuurlijk van de smaak van koffie. Doe je ook hier graag een wolkje melk in je koffie? Dan heb je vast trekjes van de latte-persoonlijkheid, maar met iets meer vuur. Drink je je espresso-shot puur? Dan ben je absoluut een personality zonder omhaal. Met  je  espresso – ristretto of dubbel – achter de kiezen ben je klaar om de ratrace te winnen.

4. Decaf met soja of andere melkvervanger

Je houdt van controle over de dingen, je hebt daarom regels nodig en orde. Je bent een perfectionist, beetje obsessief zelfs. Anderen vinden je vaak wat egoïstisch. Je hebt de neiging om overgevoelig te reageren en te piekeren. Je bent erg met je gezondheid bezig en met je lichaam. Je kiest je voeding bewust en wilt er alles over weten. Zo ook je koffie. Maar toch blijft de schrik voor een kleine zonde tegen een of ander gezondheidsgebod altijd sluimeren. Daarom kies je voor decaf, en voor de meest recente verantwoorde melkvervanger.

5. Oploskoffie

Je bent eerder traditioneel, maar op een gemakkelijke manier. Met de minste moeite krijg je ook dingen gedaan en liefst wacht je tot op het laatste moment om ze te doen. Je staat vrij relaxt in het leven en verliest jezelf niet in de details. Dat maakt je soms wat té nonchalant, ook tegenover jezelf en je gezondheid. Je begrijpt niet hoe anderen zo bezig kunnen zijn met plannen en organiseren. Je neemt elke dag zoals hij komt. Met een mok snelle oploskoffie voor de cafeïne, maar niet echt voor het plezier.

6. Cold Brew of andere koffiebereiding

Je bent een assertieve persoon die graag nieuwe dingen uitprobeert. Je bent een trendsetter. Je houdt van aanpakken en je hebt geen tijd voor kleingeestigheid of drama. Je bent spontaan, vindingrijk en soms wat roekeloos. Je houdt van snelle oplossingen en maakt dan ook niet altijd de juiste keuzes. Maar je zal er niet om malen. Je bent meester over je emoties, met je Cold Brew koffie heb je lak aan de seizoenen, meer zelfs, je zet ze naar je hand.

 


Meer over psychologie & persoonlijkheid:

Bron: o.m. ‘You Are Why You Eat: Change Your Food Attitude, Change Your Life’ door Dr. Ramani Durvasula

Partner Content

Gesponsorde content