Als jij ‘s ochtends liever zo lang mogelijk in bed blijft, heb je waarschijnlijk al heel wat mythes over slapen met natte haren gehoord. Maar word je nu echt ziek van slapen met natte haren en is het slecht voor huid en haar?

‘Het maakt je ziek’

“Het is een oude mythe dat je van koude ziek wordt”, zegt Dr. William Schaffner aan Time Magazine. “Het idee bestaat nog steeds, maar is al lang ontkracht door onderzoek. Je vat sneller een verkoudheid in de winter, maar dat heeft te maken met de verspreiding van virussen. Je kunt geen verkoudheid krijgen omdat je het koud hebt. Dat natte haar zal je dus niet ziek maken.”

‘Het verspreidt bacteriën op je kussen’

“Er wordt ook wel eens gezegd dat bacteriën zich gemakkelijker op je kussen verspreiden door je natte haren. Bacteriën en virussen die je ziek maken, komen niet zomaar spontaan op je kussen terecht.”

‘Het is niet goed voor astmapatiënten’

“Er is een studie die aanneemt dat kussens – vooral die uit synthetisch materiaal – astma of allergieën kunnen verergeren. De micro-organismen die hiervoor verantwoordelijk zijn, houden van vochtige omgevingen“, zegt Dr. Payel Gupta, verbonden aan de Amerikaanse longfederatie. “Al is er geen sluitend bewijs. Hoe dan ook: als je wakker wordt met jeukerige of waterige ogen, een verstopte neus of ademhalingsproblemen, dan was je je kussenslopen en lakens best onmiddellijk op een hoge temperatuur. En dat doe je sowieso best iedere week.”

‘Het beschadigt je haar’

“Voor je haar is het niet aangeraden te slapen met natte haren“, zegt Dr. George Cotsarelis, een professor dermatologie. “Na een tijd kan de beschermende laag van een haarfollikel beschadigd raken. Daardoor kan water de follikel beschadigen en dat leidt tot verlies van glas en elasticiteit.” Al zou conditioner hier een oplossing kunnen zijn.

‘Het is slecht voor je huid’

“Als je op je buik of zij slaapt, kan he tnatte haar voor lichte irritatie op je gelaat zorgen”, zegt Adam Friedman, professor dermatologie. “Bovendien kan het water in je natte haar verdampen en dat kan zorgen voor een droge huid.” Al nuanceert hij ook vooral: “veel mensen slapen met nat haar en ervaren hier geen problemen blij.”

Bovendien zijn sommige mensen er net mee gediend. Want uit onderzoek blijkt dat je brein afkoelen, kan zorgen dat je beter slaapt. Doe dus vooral waar je je zelf goed bij voelt.

Meer over haar & kapsels:

(Bron: Time Magazine)