Dat bewegen belangrijk is, moeten we ondertussen niet meer vertellen. Maar moeten we onszelf echt in het zweet werken om meer calorieën en vet te verbranden?

We kunnen je alvast verklappen: geen zorgen als je niet hele dagen in de fitness vertoeft, ook wandelen is bijvoorbeeld een prima work-out. Natuurlijk zweet je wel minder dan wanneer je pakweg een les spinnen volgt. Maar verbrand je nu écht meer calorieën door extra zweten? En kan een avondje sauna ons dan doen afvallen?

Zweten

Je zweet omdat de waterdruppeltjes op je huid door verdamping voor verkoeling zorgen. Bovendien werkt je stofwisseling harder als je lichaamstemperatuur stijgt, dat zegt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU en onderzoeker bij TNO, in de Volkskrant. “Dat wil dus zeggen dat de verbrandingssnelheid hoger wordt.” Het is dan ook niet voor niets dat boksers in warme kleding rondjes rennen om in een lagere gewichtklasse terecht te komen.

Toch mag je helaas niet te veel verwachtingen hebben je zult niet veel extra calorieën verbranden en ook niet afvallen. “Zweten is een passief proces, het kost weinig energie. En daarom zul je niet veel extra calorieën verbranden.” “Bovendien is zweet geen vet, maar simpelweg water”, vertelt fitnessexpert Karen Austin in Women’s Health. “Als je op de weegschaal gaat staan, lijk je misschien minder te wegen, maar dat duurt maar tot je het volgende glas water drinkt.”

Die avond in de sauna zal je dus geen kilo’s helpen verliezen. Al maakt ie je waarschijnlijk wel zen, en stress is ook slecht voor de lijn. Gewoon doen dus! 😉

Meer over sport & gezondheid: