Zit jij voor je job de hele dag achter je scherm gekluisterd? Dan neem je best toch af en toe een pauze. Want hoe ongezond is dat nu eigenlijk, de hele dag op een scherm kijken?

Het blauw licht van computerschermen en smartphones kunnen je nachtrust serieus verstoren, dat weet je ondertussen al. Maar hoe zit het dan eigenlijk met overdag naar een scherm kijken?

Digitale vermoeidheid

Te lang naar je scherm kijken, is geen goed idee. Je ogen worden er moe van en je knippert minder. Door dat laatste zijn je ogen droger, kunnen ze branderig aanvoelen en zie je misschien zelfs wazig. Daarnaast kun je hoofd-, nek-, of schouderpijn krijgen. 

Maar er is zelfs meer. Onderzoekers aan de Spaanse universiteit van Toledo, ontdekten dat een langdurige blootstelling aan blauw licht het risico op macluaire degeneratie bevordert. Dat is een ongeneeslijke aandoening die het middengedeelte van het gezichtsvermogen beïnvloedt. Op termijn kan het zelfs tot blindheid leiden.

Tips voor je ogen

Wil je liever geen problemen, houd dan rekening met deze tips.

  • Houd regelmatig een korte pauze, weg van je scherm. Maak even een korte wandeling, sla een praatje met een collega of ga even naar buiten.
  • Knipper vaker met je ogen. Hierdoor worden ze minder snel droog en raken ze niet geïrriteerd.
  • Is het licht te fel, dan is dat slechter voor je ogen. Pas de helderheid van je scherm aan.
  • Zet je verder van je scherm, hoe verder van je scherm, hoe minder schadelijk voor je ogen.
  • Bekijk zeker twee uur voor je gaat slapen géén schermen meer. Anders raakt je nachtrust en bioritme verstoord. Je wordt vermoeid.
  • Gebruik een computerbril om je ogen te beschermen tegen het blauwe licht. Let wel: deze bril betekent niet dat je bovenstaande tips niet meer moet toepassen.

Meer tips voor mensen met een kantoorjob: