Graag wat gezonder in 2019? Volgens voedingsexperten zet je deze ingrediënten liever niet meer op het menu.

1. Ontbijtgranen

Hoewel je op de verpakking van ontbijtgranen vaak leest dat ze suikerarm, gezond of zelfs de perfecte start van de dag zijn, vervang je je cornflakes toch liever door een ander ontbijt. De additieven erin kunnen volgens wetenschappers zelfs het risicio op kanker verhogen. Bovendien zitten ze vaak boordevol suiker: die verstoort je bloedsuikerspiegel en verhoogt de kans op diabetes en hart- en vaataandoeningen.

2. Fruityoghurt

Yoghurt is dan wel gezond, maar kies voor de volle, suikervrije yoghurt. In fruityoghurt vind je vaak amper fruit, maar wel veel suiker.

3. Frisdrank en andere suikerrijke drankjes

Dat frisdrank slecht is voor je lijn, wist je natuurlijk al. Maar ook de tandarts wilt liever dat je het achterwege laat. ‘Gezonde’ smoothies en vruchtendrankjes vermijd je ook liever, vaak zitten ze boordevol suiker. Maar zelfs zonder toegevoegde suikers bevatten ze heel wat calorieën. Kies liever voor een stuk fruit om je vitamines binnen te krijgen.

4. Light drankjes

Het is dan mooi dat je suikerrijke drankjes achterwege laat, je cola zero of light limonade vervang je ook beter. Het wekt – net als gewone frisdrank – insuline op in je lichaam, dat gaat daardoor in ‘vetopslagmodus‘. Bovendien zorgt aspartaam voor een kortstondig, verslavend pleziergevoel. Daardoor krijg je er alleen maar meer zin in en bestaat het risico dat je bloedsuikerspiegel volledig verstoord raakt.

5. Wit brood

Wit brood bevat amper voedingsstoffen, maar wel veel calorieën. Bovendien krijg je er snel terug honger van. Goed voornemen voor 2019: vervang je wit brood, witte pasta en witte rijst door een bruine variant. Óf zet simpelweg minder koolhydraten op het menu.

Zo doe je het wél in 2019: