Zo was je een mondmasker zonder wasmachine

Een mondmasker dragen is essentieel, maar het heeft natuurlijk enkel nut als je het ook op de juiste manier reinigt. Geen lakens of handdoeken meer te wassen? Zo was je jouw mondmasker zonder wasmachine. 

Eerst en vooral: kies een herbruikbaar mondmasker, het is beter voor het milieu en je hebt ze in allerlei leuke stofjes en motieven. Daarnaast is het belangrijk om het op de juiste manier te wassen, maar hoe pak je dat aan?

1. In de wasmachine

De beste manier om je mondmasker te wassen, is door hem op het heetste programma van je wasmachine te wassen. Heb je geen kookwas te doen of wil je dagelijks wassen, dan zijn dit ook prima opties.

2. Veilige alternatieven

1. In de kookpot

Een snelle en makkelijke manier is de kookpot. Bovendien heel veilig, want zo krijg je het vuil en de bacteriën gemakkelijk van je mondmasker af. Gebruik een beetje wasmiddel of zeep en schuur grondig. Zijn de vlekken weg, dan kan in het de kookpot. Zorg dat de temperatuur van het water boven de 70 graden is, en laat 5 minuten sudderen. Even laten drogen en klaar om dragen.

2. Gebruik de stomer

Heb jij een stomer in huis om de plooien uit je kleren te krijgen, dan doet hij nu ook dienst om je mondmasker te reinigen. Zet de stomer gedurende enkele minuten op je mondkapje, zo verwijder je de bacteriën. Het is een snelle oplossing, maar niet altijd ideaal: dit kun je niet doen als er make-upresten of andere vlekken op je masker zitten.

3. Gebruik de zon

UV-stralen helpen om het virus te bestrijden. Tijdens zo’n hittegolf als nu, kan het helpen om je mondmasker gedurende enkele uren in de zon te laten hangen. Ook dit werkt natuurlijk niet als er vlekken zijn.

3. Je mondmasker bewaren

In principe kun je de hele dag je mondmasker gebruiken, maar dan is het wel belangrijk om het telkens te bewaren in een hersluitbaar plastic zakje. Uiteraard is het geen goed idee om het te laten rondslingeren in je tas tussen je andere rommel. Daarnaast is het een goed idee om te investeren in een paar mondmaskers, zo heb je altijd een proper exemplaar bij de hand.

Meer tips voor je mondmasker:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content