Help! Mijn kind eet geen groenten

Lynn De Merlier

Onze darmen zijn de spiegel van onze lichamelijke én mentale gezondheid. Dat weet osteopaat Lynn De Merlier als geen ander. In haar nieuwe boek Goesting in gezondheid legt ze het uit vanuit een holistische visie. Veelvoorkomende aandoeningen komen aan bod: van zure oprispingen en leaky gut tot fibromyalgie, depressie en chronische vermoeidheid. Stress – dé kwaal van deze eeuw – wordt gelinkt aan wat we eten en welk effect dat heeft op onze darmwerking en ons gemoed. Op Feeling.be verklapt ze al drie dagen lang dé tips voor gezonde darmen. Vandaag verklapt ze ons hoe je ook kinderen groenten kunt laten eten.

“Bèèè, dat lust ik niet.” Klinkt dat zinnetje je bekend in de oren? En gaat het dan steevast over de groenten die op het bord van je kind liggen? Dan deel ik in deze blog graag enkele praktische tips met jou.

Gezond eten = groenten eten

Groenten maken een essentieel deel uit van een gezond en evenwichtig eetpatroon. Vooral opgroeiende kinderen moeten dagelijks hun portie groenten binnenkrijgen. Als ouder zorg je er dus voor dat er elke dag een snoepje van moeder natuur op hun bordje ligt. Om vervolgens weer vast te stellen dat je oogappel niet de minste intentie heeft om die groenten op te eten. Integendeel. Elke avond speelt zich aan je keukentafel een drama af dat niet zou misstaan in een Amerikaanse soap. Heel vervelend, voor alle partijen. Eet je kind geen groenten? En verkies je drama op televisie boven drama aan tafel? Dan zijn dit mijn tien tips:

1. Begin bij jezelf

Het klinkt evident, maar vergeet zelf niet het goede voorbeeld te geven door ook groenten te eten wanneer je samen met je kind aan tafel zit. Als mama en papa het lekker vinden, dan moet het wel goed zijn, toch?

2. Dwing niet

Kinderen zijn meesters in de wet van actie en reactie. Dwing je hen om groenten te eten? Dan zullen ze nog heftiger protesteren. Niet doen dus.

3. Vermijd onderhandelen

Je kind een dessertje of een extra half uurtje televisie beloven als het zijn groenten opeet, is alleen een goed idee als je tijdelijk succes wilt boeken. Want onderhandelen leidt niet tot een duurzaam gezond eetpatroon.

4. Vermom de groenten

Verdiep je in het betere ‘om de tuin leiden’-werk. Serveer je groenten in een verrassende vorm aan je kind. Verwerk spinazie bijvoorbeeld in gratin.

5. Varieer

Verandering van spijs doet eten. Heeft je kind gisteren een bepaalde groente niet opgegeten? Geef hem dan vandaag een andere groente. Denk eraan dat je kind een bepaalde groente misschien ook echt niet lust.

6. Breng kleur

Fleur het bord van je kind op door kleur te brengen. Combineer een groente die het zeker lust met een kleurrijke groente die het minder apprecieert. Het kleurenpallet zal uitnodigend werken.

7. Denk klein

Je kind stimuleren om groenten te eten is een werk van lange adem. Denk in babysteps en bied kleine porties aan. Eet het die op? Prijs je kind dan uitvoerig.

8. Geef verantwoordelijkheid

Het is moeilijker om nee te zeggen tegen iets waar je de verantwoordelijkheid voor draagt. Betrek je kind dus bij de bereiding van de groenten of laat het zelf zijn portie opscheppen. Denk daarbij ook aan tip zeven.

9. Wees creatief

Met wat sla als haar, drie stukjes komkommer als ogen en neus, en wat kerstomaatjes als mond, kom je al een heel eind.

10. Benut kansen

Is je kind dol op spaghetti of pizza? Verwerk dan groenten in deze gerechten. Of maak een kleurrijke soep van diverse groenten. Succes gegarandeerd!

Meer over kinderen:

Partner Content

Gesponsorde content