Het Pioppi dieet kreeg zijn naam dankzij de plaats waarnaar het vernoemd is: een schattig Zuid-Italiaans dorpje Pioppi. De levensverwachting is er hoog en dat zou te maken hebben met hun levensstijl. Het Pioppi dieet wint aan populariteit, ook in België, en er zijn tal van kookboeken. Maar is het écht zo gezond? En moeten we nu allemaal aan het Pioppi dieet?

Hoe werkt het Pioppi dieet?

De inwoners uit Pioppi zouden er een Mediterraanse levensstijl op nahouden, als is het strenger dan wat de meeste Italianen of Spanjaarden eten. Pioppi lijkt op Keto, een dieet waarbij koolhydraten zoveel mogelijk gemeden worden en er vooral groenten en eiwitten op het menu staan. Toch zijn er enkele verschillen, zo raadt het Pioppi dieet aan om regelmatig 24 uur te vasten en dus niets te eten. Het dieet raadt aan om kokosolie te gebruiken, terwijl olijfolie heel typisch is voor de mediterraanse levensstijl. Daarnaast mag je volgens het dieet één glas rode wijn per dag. Hoe gezond is het? Enkele feiten op een rijtje.

Hoe gezond is het Pioppi dieet?

1. Vermijd koolhydraten

Je vermijdt koolhydraatrijke producten, maar het lichaam heeft die nodig als energiebron, lezen we op de website van het Nederlandse Voedingscentrum. Volkorenbrood en graanproducten, fruit en peulvruchten zijn koolhydraatrijke producten die een positieve invloed hebben op de gezondheid, zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Deze producten leveren bovendien waardevolle vitamines, mineralen en voedingsvezels. Ook dr. Ir. Eric De Maerteleire is geen fan het strenge dieet. Hij omschreef in ‘Gezond eten, gezond ouder worden’, hoe we onze levensstijl best aanpassen volgens de wetenschap. “Je mag gerust zetmeel eten, je mag gewoon niet overdrijven. Beweeg je veel, dan mag je meer koolhydraten eten. Heb je een sedentaire levensstijl, beperk je dan tot 150 gram per dag. Vergeet ook niet dat die veel vezels bevatten, en die zijn noodzakelijk voor een gezonde dikke darm.

Tip: wil je afvallen, eet minder suikers en vermijd toegevoegde suikers. Eet dus zo natuurlijk mogelijk. Eet je vaak brood, pasta of rijst? Verminder je portie en vervang je witte soorten door bruine varianten.

2. Het ene fruit is het andere niet

Het Pioppi dieet maakt onderscheid in welke soorten fruit je beter wel en niet kunt eten, omdat in sommige fruitsoorten te veel suiker zou zitten. Nonsens, zegt De Maerteleire. “Fruit zit boordevol vitamines en mineralen. Bovendien bestaat 100 gram fruit gemiddeld voor 80% uit vocht en voor 20% uit droge stof. Van die 20 gram is slechts 10 gram suiker. (Op enkele uitzonderingen zoals druiven na). Je zou dus al verschrikkelijk veel fruit moeten eten om over de aanbevolen hoeveelheid te gaan. Je eet wel liefst een gewoon stuk fruit, geperste sappen bevatten meer suikers. Zo bestaat een liter frisdrank voor 11% uit suiker, sinaasappelsap bevat er evenveel. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmkanker en longkanker.

Tip: geniet van iedere lekkere fruitsoort. Onthoud, zelfs fruitsoorten die meer suikers bevatten dan een gemiddeld stuk fruit, zijn nog altijd stukken gezonder dan een stuk taart of een reep chocolade. Geniet er dus vooral van!

3. Wat met gezonde vetten?

Het Pioppi dieet raadt kokosolie aan. Al is dat volgens het Nederlandse voedingscentrum niet de beste keuze. “Die bevat veel verzadigd vet en dat is niet goed voor de bloedvaten.” Het Voedingscentrum raadt olijfolie aan, net als dr. Ir. Eric De Maerteleire  in zijn boek. Ook Pascale Naessens is grote voorstander van olijfolie. “Gezonde vetten horen in een gezonde levensstijl.”

Tip: vroeger waren vetten uit den boze, nu wordt aangeraden voor gezonde vetten te kiezen. Wissel olijfolie af met een handjevol noten of avocado.

Lees ook: zo werkt de basisregel van Pacale Naessens

4. Vlees

Je mag dan misschien geen koolhydraten eten, vlees mag wel op het menu. Toch kun je beter niet overdrijven. Het Voedingscentrum raadt aan om rood vlees (denk aan runds of varkens) te beperken tot maximum 500 gram per week. Natuurlijk willen we ook het milieu niet vergeten, vergeet daarom niet regelmatig vegetarisch en vegenastisch te eten. Daarnaast raadt het Pioppi dieet aan om vis te eten en minstens 10 eieren per week. Dat laatste wordt afgeraden door het Voedingscentrum, dat laatste tipt een drietal eieren per week.

Tip: wissel voldoende af tussen vegetarisch, vlees en vis. Eet weinig rood vlees, maar kies voor kip. Vul aan met vette vis, die bevat veel omega 3 en is heel gezond.

5. Wat met een glaasje wijn?

Volgens het Pioppi dieet mag je een glas wijn per dag drinken. Toch zijn er onderzoeken die aantonen dat een glas wijn al voldoende is om je gezondheid te schaden.

Tip: drink zo weinig mogelijk alcohol, bewaar dat glaasje liever voor bijzondere gelegenheden.

6. Vasten

Tenslotte raadt het Pioppi dieet aan om wekelijks 24 uur te vasten, te beginnen na het avondeten tot het avondeten volgende dag. Volgens het Voedingscentrum kan dit gunstige effecten hebbben, maar zijn de resultaten op lange termijn nog onbekend.

Tip: wil je graag vasten, geef het zeker een kans. Maar zorg dat je voldoende gezonde voedingsmiddelen opneemt. Er zijn trouwens ook andere manieren om af te vallen zonder op bepaalde dagen helemaal niets te eten. Bekijk bijvoorbeeld het keto-dieet, de levensstijl van Pascale Naessens of de voedingstips van Sandra Bekkari.

Meer over diëten & afvallen: