Terwijl heel wat mensen kloegen over extra coronakilo’s gingen andere massaal aan de slag met gezonde voornemens. Behoor jij tot de laatste groep, dan wil je blijvend resultaat van je harde labeur. Dankzij deze tips blijf je op gewicht.

1. Herval niet in je oude gewoontes

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het duurt even vooraleer je een nieuwe gewoonte aankweekt, en het is helaas heel gemakkelijk om terug naar oude gewoontes terug te grijpen. Wil je blijvend afvallen? Lijst je voor jezelf op wat je precies anders deed, en probeer vast te houden aan die gewoontes.

2. Zondig gerust eens

Het lijkt tegenstrijdig met tip 1, maar dat is het niet. Wil je een nieuwe levensstijl lang volhouden, dan mag je jezelf geen al te streng dieet opleggen. Ja, je mag gerust een stukje taart eten nu je op zondag terug naar de bomma mag, maak er gewoon geen dagelijkse gewoonte van.

3. Neem tijd om te koken

Tijdens de lockdown hadden we opeens extra tijd: het moment om aan de slag te gaan en zelf te koken. Nu dat we terug aan het werk zijn, is het misschien iets meer puzzelen, maar het is een must. Echt weinig tijd? Maak op zondag een aantal gerechten klaar om tijdens de week van te smullen.

4. Blijf bewegen

Nog zo’n goede gewoonte tijdens de lockdown: we wandelen en fietsten er op los. En dat is meteen iets om zeker aan te houden: ga gezellig fietsen met je partner of neem de kinderen mee naar het bos. Terug afspreken met vriendinnen? Bijpraten kan even goed tijdens een wandeling.

5. Terug op restaurant

We mogen terug op restaurant en uiteraard willen we graag de lokale economie steunen. Maar ga niet meteen overdrijven. Wissel die restaurantbezoeken af met gezond koken thuis, en maak slimme keuzes op restaurant: een kleurrijke salade of een gerecht zonder frietjes zijn minstens even lekker én lijnvriendelijker.

6. Voorzie gezonde tussendoortjes

Terug bijkomen gebeurt vaak geniepig. Een ijsje hier, een cocktail daar en die wafel tijdens het shoppen kan ook nog wel. Wees daarom altijd voorbereid met gezonde tussendoortjes: neem een stuk fruit mee, voorzie een handvol noten of heb altijd lekkere snoeptomaatjes bij de hand.

7. Drink je water

Om af te vallen, moet je voldoende water drinken, dat weet je ondertussen. Maar ook als je op gewicht wilt blijven, is water drinken essentieel. Nog een tip: bewaar alcohol enkel voor de écht belangrijke gelegenheden, maakt een wereld van verschil.

8. Leer nee zeggen

En dan hebben we het niet over nee zeggen tegen een taartje of een glas champagne. Tijdens de lockdown heb je gemerkt dat af en toe thuis zijn ook rustgevend kan zijn. Dus zeg gerust eens vaker nee als je wordt uitgenodigd voor het zoveelste bubbelfeestje. En zeg op zo’n feestje gerust nee tegen de chips of cava.

9. Zie het niet als een dieet

Het idee om je leven lang een dieet te moeten volgen is ontmoedigend en deprimerend. Zie je verloren kilo’s en het bijhorende plan dus als een gezonde levensstijl. Trouwens nog een reden om jezelf geen zwaar dieet, maar een haalbaar plan op te leggen. Hoe langer je het doet, hoe gemakkelijker het wordt.

10. Voel de voordelen

Nu je enkele kilo’s kwijt bent, heb je misschien meer zelfvertrouwen. Je kunt opnieuw in je kleren en voelt je minder opgeblazen. Maar sta ook even stil bij die extra energie en dat positief gevoel. Wil je vasthouden, toch?

11. Slaap voldoende

Nu de zomervakantie officieel over is en je terug hard aan het werk bent, voel je al snel terug die stress. Probeer regelmatig tot rust te komen en gun jezelf voldoende vrije tijd, en slaap zeker voldoende: want een goede nachtrust is essentieel om op gewicht te blijven.

12. Wees creatief

Een gezonde levensstijl betekent niet dat je enkel slaatjes met kipfilet of zalm met groentjes mag eten. In tegendeel: er zijn heel wat lekkere en gezonde recepten. Blijf creatief en probeer vaak een gezond recept: zo blijft het allemaal interessant.

3 x kookboeken die je op weg helpen

Echt Eten – Pascale Naessens

Pascale Naessens deelt in haar nieuwe kookboek ‘Echt Eten’ weer een hele reeks koolhydraatarme recepten.

Echt Eten – Pascale Naessens – Uitgeverij Lannoo – € 25,99

Food Body Mind – Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein gaf haar carrière in de bank op om zich op voeding te storten. In Food Body Mind heeft ze het over een gezonde, plantaardige levensstijl ontwikkelen en inflammatie afremmen, maar ook over beweging en ontspanning. Het 21 dagen inspiratieplan is handig voor dagen met weinig inspiratie.

Food Body Mind – Wendy Walrabenstein – Uitgeverij Spectrum – € 20,99

16:8 – Servaas Bingé

Graag afvallen of op gewicht blijven dankzij periodiek vasten? Dokter Servaas Bingé was zelf ooit te zwaar en verloor zijn kilo’s dankzij intermittent fasting. In zijn boek 16:8 legt hij uit hoe het werkt, waarom het zo’n goede methode is én deelt hij recepten om aan de slag te gaan.

16:8 – Dr. Servaas Bingé – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – € 19,99

Meer tips over afvallen & op gewicht blijven: