16 x smaakvolle én gezonde tussendoortjes

Wil jij graag gezonder eten, maar weet je niet wat aan te vangen met je tussendoortjes? Heb je écht zin in die lekkere praline, dan raden wij je aan die gewoon lekker op te smikkelen – alleen zo gaat je ‘goestingske’ voorbijgaan. Maar zit je met een hongertje en wil je liefst naar iets zonder al te veel suiker, zout, verzadigde vetten en koolhydraten grijpen? Dan zijn deze snacks jouw nieuwe gezonde tussendoortjes; ze zijn voedzaam én geven een verzadigd gevoel.

16 x smaakvolle en gezonde tussendoortjes

1. Rauwe groentjes met huisgemaakte hummus

Één van onze favoriete, gezonde tussendoortjes blijft hummus. Mix 1 blik kikkererwten, twee teentjes geperste knoflook, twee eetlepels tahin, 1 eetlepel olijfolie, een snuifje cayennepeper en het sap van een halve citroen in de blender. Snijd selder, komkommer of wortel in staafjes en dip ze in de lekkere hummus. Ook lekker met crackers of een stukje volkoren brood!

2. Een gekookt eitje

Drukke dag, maar zin in een snack? Geen probleem. Kook aan het begin van de week enkele eitjes (je kunt ze gemakkelijk in de koelkast bewaren) en eet tussen je werkafspraken. Het zit boordevol proteïnen, geeft een verzadigd gevoel en komt in een eigen verpakking.

3. (Griekse) yoghurt

Kies bij yoghurt altijd voor de natuurlijke variant (niet die met fruitsmaakjes) en voeg er lekkere stukjes aardbeien, bessen of ander (seizoens)fruit aan toe. Enkele zaden en noten zorgen voor die lekkere crunch. Liever geen zuivel? Probeer dan deze cashewyoghurt of kies voor yoghurt op basis van bijvoorbeeld soja.

4. Witloofbootjes met garnalen (of champignons)

Vervang je crackers eens door blaadjes witloof. Vul ze met garnalen die je mengt met yoghurt, mosterd en peterselie óf ga voor een vegan variant en eet ze met gebakken champignons. Heerlijk!

5. Avocado en kipfilet

Snij een avocado in plakjes en kruid met peper en zout. Doe vervolgens een sneetje kipfilet rond de avocado. Of combineer de twee op een cracker of een sneetje brood naar keuze en sprinkel er wat goede olijfolie op. Lekker én gezond.

6. Komkommerrolletjes met zalm

Eet je graag wraps? Vervang je wrap dan eens door komkommer (met een dunschiller maak je gemakkelijk slierten). Vul met gerookte zalm en kruiden. Voeg eventueel kruiden- of roomkaas toe om ze extra hartig te maken. Ook lekker met tomatentapenade.

7. Olijven

Moeilijk om van het broodmandje af te blijven op restaurant? Stort je op de olijven, ze bevatten geen koolhydraten en zijn minstens even lekker als dat brood.

9. Courgettefrietjes

Lekker hartig én een goede manier om veel groentjes binnen te krijgen: groentenfrietjes. Courgette jouw lievelingsgroente? Rol reepjes courgette door een eitje en vervolgens door parmezaanse kaas. Bakken in de oven en smullen maar. Dit werkt ook perfect met andere groenten, zoals wortels.

10. Zelfgemaakte soep

Soep is lekker, gezond en hartverwarmend op een koude winterdag. Eigenlijk het perfecte tussendoortje dus. Mix allerhande groenten met bouillon, goed kruiden en genieten maar.

Meer weten over gezond eten en leven? Lees dan ook: ‘Weg met de dieetcultuur: waarom jezelf consequent dingen ontzeggen geen goed idee is‘.

11. Chips van boerenkool

Zin in chips? Probeer deze dan eens. Snijd de boerenkool in stukjes en wrijf ze goed in met olie. Bak gedurende 5 à 8 minuten op 180°C. Laat ze afkoelen en krokant worden. Smullen!

12. Omelet-sushi

De rijst in sushi mag dan veel koolhydraten bevatten, de andere ingrediënten zijn voedzaam en koolhydraatarm. Bak een omelet en vul met stukjes rauwe zalm, avocado en komkommer. Oprollen en in stukjes snijden. Overheerlijk.

13. Courgettepizza

Snij een courgette in schijfjes en smeer in met tomatensaus. Voeg groentjes toe (die je in kleine blokjes hebt geneden) en werk af met een beetje mozarella. Bakken in de oven en klaar.

14. Geroosterde kikkererwten

Geroosterde kikkererwten zijn even lekker als chips, maar pakken gezonder en voedzamer. Ontdek hier ons favoriete recept van Ellemieke Vermolen.

15. Tomaat mozarella

Een heerlijke klassieker. Snij een tomaat in schijfjes en schik op een bord. Voeg vervolgens schijfjes mozzarella aan de schijfjes tomaat toe. Werk af met verse basilicum, peper, zout en een scheutje olijfolie. Ook leuk: prik kerstomaatjes naast kleine mozarellabolletjes op een tandenstoker. Nog een blaadje basilicum en je hebt een smaakvol hapje.

16. Appel-hapje

Appels zijn het jaar rond in seizoen (er zijn namelijk zomer-, herfst- en bewaarappelen), dus met een appeltje voor de dorst van de lokale fruitboer doe je nooit fout. Zin in iets dat wat meer om het lijf heeft? Snijd je appel in schijfjes, kluts een snelle tonijnsalade bijeen (met tonijn, yoghurt, mayonaise en bieslook bijvoorbeeld) en smeer de salade op je appelschijfje. Fris en boordevol voedingstoffen.

Meer voeding

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content