Kun je zelf je immuunsysteem boosten door voeding of voedingssupplementen?

Gezond eten is altijd belangrijk, maar kan het je immuunsysteem effectief een boost geven? Wij vroegen het aan dr. Ir. Eric De Maerteleire. Hij is de auteur van Gezond eten, gezond ouder worden en Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding.

Kunnen we zelf iets doen om ons immuunsysteem te versterken?

“Een goed immuunsysteem is altijd belangrijk tegen virussen. Of het nu gaat over een simpele verkoudheid of het coronavirus, je kunt altijd werken aan je immuunsysteem. Vier pijlers zijn daarbij erg belangrijk: gezonde voeding, een goede nachtrust, stressbeheersing en beweging. Je kunt vitamines slikken, maar het is ook belangrijk die belangrijke stoffen uit voeding te halen. Probeer daar nu zeker werk van te maken, nu heb je meer tijd dan anders.”

Er zijn zoveel adviezen over gezonde voeding dat we niet meer goed weten wat nu best is. Wat volgen we volgens jou best?

“Probeer gezond, gevarieerd en evenwichtig te eten. De mediterrane levensstijl past daar perfect in. Groenten, fruit, vis en volle granen zijn belangrijk. Eet je van alles voldoende, dan haal je die essentiële vitamines, mineralen en andere stoffen uit je voeding. Veel tekorten komen gewoon door onze levensstijl. Mensen eten bijvoorbeeld veel te weing fruit. Terwijl we volgens de WHO 300 gram groenten en 250 gram fruit moeten eten, eet de Vlaming een pak minder.

Lees ook: Mediterrane levensstijl gezien als gezondste: maar hoe volg je die?

Toch is het volgens jou niet slecht om enkele supplementen te slikken?

“Klopt. Zo’n 85% van de senioren heeft een tekort aan vitamine D3. En dat terwijl het de meest kwetsbare groep is. Ik zou dus zeker aanraden om meteen met een kuur te beginnen. Daarnaast hebben heel wat mensen – ook jonge – een magnesiumtekort. Ook hier is een kuur een goed idee.

Daarnaast heb je nog twee sporenelementen die heel belangrijk zijn. Enerzijds heb je zink: het is de politieagent van je lichaam en heeft een enorm effect op de werking van je immuunsysteem. Een kuur voor drie maanden (daarna moet je stoppen), is nu dus zeker een goed idee. Daarnaast zijn beta-glucanen belangrijk. Je vindt ze onder andere in volkorenbrood, Japanse paddenstoelen en biergist. Je kunt nu moeilijk biergist gaan eten. Vraag daarom aan je apotheker naar een supplement dat beta-glucanen, vitamine D en zink combineert. Voor andere vitamines of mineralen geldt: probeer het eerst uit voeding te halen!”

Welke vitamines moeten we meer uit voeding halen?

“Corona mocht dan een nationale ramp zijn, maar de hoeveelheid fruit die de Vlaming eet, is ook rampzalig. Zo hebben heel wat mensen een tekort aan vitamine C. Je haalt het onder andere uit appels, peren, citrusvruchten of broccoli. Maar wil je écht zeker zijn van voldoende vitamine C? Eet dan twee kiwi’s per dag. Dan zit je zeker goed. Daarnaast is vitamine A belangrijk, maar te veel is ook weer niet goed.

Tenslotte is selenium heel belangrijk voor ons immuunsysteem, we hebben er zo’n 70 microgram per dag van nodig. En dat terwijl de Belg maar 35 microgram per dag opneemt. Je haalt het onder andere uit vis, schaaldieren en eierdooiers. Wil je zeker voldoende selenium opnemen? Eet dan twee paranoten (of Braziliaanse noten) per dag en je hebt geen supplementen nodig. Wist je trouwens dat de WHO aanraadt om dagelijks 30 gram noten te eten? Ik heb zelf altijd studentenhaver in huis en graai twee keer per dag eens in die zak. Heerlijk!”

Met voeding en enkele supplementen kan je dus al heel veel bereiken?

“Ja, maar dat is niet voldoende. Die andere pijlers (stressbestendigheid, goede nachtrust en voldoende beweging) zijn even belangrijk. Neem nu dus de tijd om aan je gezondheid te werken, en zet daarna de trend door. Neem nu eindelijk die tijd om een gezond voedingspatroon op te stellen dat je kunt volhouden, neem voldoende nachtrust en maak regelmatig een stevige wandeling.”

Meer lezen over je gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content