Menopauze: zo ontzuur je je lichaam in 4 stappen

Leen Steyaert

Leen Steyaert is de eerste Vlaamse menopauzeconsulente. In haar nieuwe boek ‘Jouw Menopauzeplan’ verzamelt ze gouden tips. Aan Feeling verklapt ze alvast drie dagen lang enkele weetjes. Vandaag heeft ze het over het ontzuren van ons lichaam. 

Tijdens de menopauze begint je lichaam trager te werken. Vet stapelt zich sneller op en zure of giftige stoffen blijven te lang in je systeem zitten. Je moet je lichaam meer beginnen helpen om ervan af te raken. Tijd om te ontzuren dus!

Hoe weet je of je te veel zuren in je lichaam hebt?

Bij lichte verzuring is het eerste subtiele signaal lusteloosheid. Je zult meer transpireren, sneller ademhalen en heviger of langer menstrueren. Bij gemiddelde verzuring kan je last krijgen van slaapstoornissen en spierkrampen. Ook meer huid- en haarproblemen zoals acne, haaruitval en breekbare nagels. Je libido gaat achteruit en je kan gevoeliger zijn voor infecties en schimmels. Daarnaast kan je last hebben van prikkelbaarheid en ben je constant moe. Ook cellulitis, gewrichtspijnen en een slechte adem kunnen het gevolg zijn van verzuring. Bij ernstige verzuring kan je te maken krijgen met diabetes, hartproblemen, reuma of maagzweren. Daarnaast kan zware verzuring je lever beschadigen, nier- en galstenen veroorzaken en zorgen voor ernstige allergieën. Ten slotte kan verzuring ook een eczeem, beroerte of andere ‘verzuringsziektes’ teweeg brengen.

Stap 1: Nieuwe gewoontes

Het belangrijkste wat je kunt doen is in je voeding een basenoverschot creëren. Kies voor voeding die rijk is aan volwaardige, plantaardige producten (veel verse groenten en fruit). Eet kleine hoeveelheden vis, vlees, noten en zuivelproducten. Die laatste zijn net als graanproducten sterk verzurend. Je hebt ze wel nodig, want ze leveren levensnoodzakelijke eiwitten. Wees echter matig met dierlijk, eiwitrijk voedsel. Drink ook zo weinig mogelijk koffie en alcohol, en vermijd suiker. Zorg dat je voldoende blijft bewegen (yoga, wandelen, fietsen …).

Stap 2: Basiskuur

Neem een goed gedoseerd mineralensupplement in de vorm van een chelaat om de vrijgekomen zuren af te voeren en eet de eerste twee weken uitsluitend vegetarisch, met veel rauwkost, fruit (maximaal drie stuks) en verse kruiden. Kies voor seizoenfruit en eet dit gescheiden van de maaltijden op (dertig minuten vóór of twee uur erna). Blijf bewegen, maar niet te intensief. Drink voldoende water en streef naar 30 milliliter per dag en per kilogram lichaamsgewicht. Drink elke dag drie glazen vers geperst groentesap om je stoelgang te bevorderen.

Stap 3: Basenzouten en andere extra hulpmiddelen

Omdat de verzuring bij veel mensen al zeer lang aanhoudt, is bovenstaande aanpak vaak niet voldoende. Daarom raad ik meestal ook een kuur aan met sterk geconcentreerde basenzouten om de zuren te helpen neutraliseren. Bij de apotheker kun je kant-en-klare basenzouten kopen. Opgelet: neem geen basenzouten als je maagzuurtekort hebt, als je vertering slecht is of als je na het nemen van basenzouten het gevoel hebt dat er een steen op je maag ligt. Wil je toch ontzuren met basenzouten, dan consulteer je het best een arts of gezondheidsspecialist.

Stap 4: Versterk je lever

Je lever is het belangrijkste orgaan als het aankomt op het omzetten van toxische stoffen in naar minder schadelijke. Door dit te versterken, kan je verzuring sterk tegen gaan. Start met het vermijden van alle suikers en suikervervangers. Neem paardenbloem-, artisjok-, kurkuma- en mariadistelextract in en drink dagelijks groene thee.

Meer lezen? Jouw menopauzeplan van Leen Steyaert is uitgegeven bij Van Halewyck en is nu overal te koop.

Meer gezonde tips:

Partner Content

Gesponsorde content