Daar is het nieuwe jaar! Jouw goede voornemens ook al gemaakt en graag enkele kilo’s kwijt? Lees dan even dit.

Het geheim: afvallen op je eigen tempo door kleine aanpassingen te maken. Strenge diëten zijn niet alleen loodzwaar, meestal houd je ze na een tijdje niet vol, en kom je (vaak extra veel) bij. Maar kleine veranderingen maken, zeker op termijn, een groot verschil.

1. Drink voldoende water

Drink voldoende water! We weten het, je hebt dit écht al 100 keer gelezen, maar herhaling is niet slecht. En het is écht belangrijk als je enkele kilo’s kwijt wilt. Vanaf nu drink je dus écht iedere dag voldoende water.

2. Vervang winterse kost door lichte maaltijden

Het zit hem in vervangen. Vervang je stoofschotels, vet vlees en andere winterkost door lichte maaltijden. Kies bovendien zo weinig mogelijk voor verwerkt voedsel. Zet veel groenten, eieren, kipfilet en vis op het menu.

3. Maak soep

Honger hebben, is geen goed idee als je wilt afvallen. Zorg daarom dat je altijd gezonde snacks in huis hebt en eet vooral veel groenten. Zin in iets hartiger? Zorg dat je altijd zelfgemaakte soep in huis hebt, een prima hongerstiller, erg gezond én goed voor je lijn.

4. Trek er op uit

Ook beweging is een gouden tip. Doe je aan sport? Goed bezig. Ben jij geen sportief type, dan is het voornemen om vanaf nu iedere dag minstens een half uurtje te gaan wandelen. Ga gezellig met je vriendinnen of neem je partner mee.

5. Weg met stress

Slaap voldoende en vermijd stress. Want gezond eten en voldoende is belangrijk als je wilt afvallen. Maar ook stress en vermoeidheid zijn even belangrijk als je gezond wilt leven. Je eet bovendien veel meer calorieën als je te weinig slaapt (hier lees je hoeveel). Neem dus tijd voor een pauze, zorg dat stress niet de bovenhand neemt en slaap voldoende.

6. Maak slimme keuzes

Je hoeft geen zwaar dieet te volgen om af te vallen, zolang je maar slimme keuzes maakt. Een feestje met een buffet? Schep extra veel groenten op. Dat doe je ook op een barbecue. Daar kies je trouwens liever voor kipfilet in plaats van worst. Vergeet ook zeker de drankjes niet, want die bevatten soms heel wat calorieën, hier ontdek je hoeveel. Ook je servies juist kiezen is belangrijk, onderzoek bewijst dat je minder eet als je een kleiner bord gebruikt. En kleinere porties zijn uiteraard goed voor je lijn. Om dezelfde reden kies je voor de trap in plaats van de lift en laat je vaker je auto staan.

Lees ook: Daarom eet je terwijl je eigenlijk geen honger hebt

7. Ontbijt altijd

Al-tijd. Als je ontbijt, word je metabolisme op gang getrapt. Bovendien zorgt het dat je tijdens de lunch geen enorme honger hebt, en daardoor foute keuzes maakt. En het maakt dat je minder snel naar koeken of snoep grijpt. Sla deze belangrijke maaltijd dus nooit of te nimmer over. Deze recepten zijn niet alleen suikervrij, ze zijn vooral heel lekker. 

Meer tips voor een gezonde levensstijl: