Een lekker stukje Brie, een pizza met 4 kazen of een broodje met kaas. Ben jij ook zo dol op kaas? Je bent niet alleen. En dat is eigenlijk niet zo vreemd, want volgens onderzoekers is kaas wel heel erg verslavend.

Kaas is net zo verslavend als drugs. Dat is de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan. De onderzoekers stelden vast dat pizza een van de meest verslavende soorten voeding is, voornamelijk door de kaas waarmee hij bedekt is. Aha, dat verklaart veel.

Genieten van een gezonde pizza? Hier vind je het recept van quinoa pizza

Hmm pizza & frietjes

Maar wat bepaalt nu of voedsel verslavend is of niet? Onverwerkt voedsel zoals zalm of bruine rijst is zelden verslavend. Voedsel dat verwerkt wordt, zoals frietjes, chips, wit brood of charcuterie zijn dat wel. En veel van die verwerkte voedingsstoffen hebben iets gemeen: ze bevatten veel vet. Helemaal aan de top van verslavende voedingsmiddelen staat kaas. “Kaas bevat caseïne, die valt uit elkaar tijdens de vertering ervan en geeft casomorfinen vrij. Deze casomorfinen zijn dan weer gelinkt aan onze opiaatreceptoren in onze hersenen, verantwoordelijk voor het controleren van pijn, beloning en aantrekkingskracht in onze hersenen” legt Dr. Neal Barnard uit. Hij is verbonden aan het Physicians Committee for Responsible Medicine. “Omdat kaas zó verslavend is, wordt het zelfs zuivelcrack genoemd. Genieten van kaas moet kunnen, maar overdrijf dus zeker niet.”

Poll: wat is jouw guilty pleasure?

Meer over food:

SOURCE: Gatsby