Onderzoek: dankzij deze tip heb je geen fitnessabonnement nodig

Bewegen is noodzakelijk als je gezond door het leven wilt huppelen. Vaak wordt er aangeraden dagelijks een half uur te sporten. Prima, maar wat als je weinig tijd hebt? Dan ga je lekker poetsen. Want uit nieuw onderzoek blijkt dat wie 5 keer per week een halfuur huishoudelijke taken uitvoert, 28% minder kans heeft op een vroegtijdig overlijden. En je huis ziet er nog eens proper uit ook.

Onderzoekers aan de universiteit McMaster in Canada volgden 130.000 mensen tussen 35 en 70 jaar gedurende 7 jaar. De deelnemers kwamen uit 17 verschillende landen. De onderzoekers ontdekten wat al eerder werd ontdekt: hoe meer bewegen, hoe beter voor de gezondheid.

Mensen die 150 minuten per week aan lichaamsbeweging doen, hebben 8% minder kans op een vroegtijdig overlijden. Bovendien daalt de kans op een hartaandoening met 5%. Beweeg jij 750 minuten per week, dan nemen je kansen op een vroegtijdige dood met 40% af. Voldoende actief zijn kan dus écht ons leven verlengen.

Poetsen en aan je gezondheid werken

Volgens de onderzoeker is het niet belangrijk welke vorm van sport je doet, maar wel dat je voldoende beweegt. Zo zouden dweilen of tuinieren ook prima vormen van beweging zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt volwassenen van 18 tot 64 aan om minstens 150 minuten per week aan beweging te doen waarbij de hartslag verhoogt. Bovendien raadt de WHO aan om minstens 2 keer per week aan krachttraining te doen, al raakt zeker niet iedereen er aan. Toch zou ook dagelijks 30 minuten het huishouden doen je gezondheid alvast een stevige boost geven. “Deze studie kan meer mensen aanzetten om te bewegen”, zegt Scott Lear, hoofdonderzoeker. “Wij raden zeker aan om zelf je huishouden te doen en op die manier meer te bewegen dan als je het uitbesteedt. Je huis is netjes én je hoeft helemaal niet te investeren in een duur fitnessabonnement om gezond te leven.” Wie écht niet graag poetst, kan nog altijd kiezen voor een romantische wandeling. Hier lees je nog eens waarom het zo goed is voor je relatie. 

Meer over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content