Home Gezond Onderzoek: dit doet bingewatchen met je

Onderzoek: dit doet bingewatchen met je

Onderzoek: dit doet bingewatchen met je

Dagen worden korter, temperaturen lager. Bovendien staat het nieuwe seizoen van ‘Stranger Things op Netflix‘. Allemaal ingrediënten voor een avondje aan de zetel gekluisterd zijn en urelang ongebroken series kijken. Al hou je het best bij één avond, want zo’n portie bingewatchen is niet gezond voor je, zo blijkt uit onderzoek.

Gezellig samen series kijken, mag dan goed zijn voor je relatie, overdrijven doe je liever nietUit vorige onderzoeken bleek al dat je ongezonder eet en dat je nachtrust grondig verstoord kan worden als je urenlang tv-kijkt. (ontdek hier nog eens waarom te weinig slaap zelfs dodelijk is.) Nu blijkt zelfs dat bingewatchen het risico op ontstekingsgerelateerde ziektes als diabetes en alzheimer vergroot.

In een Australische studie werden de gezondheidsgewoontes van 8.900 van volwassenen gedurende 12 jaar gevolgd. Ze werden verdeeld in drie groepen: degenen die minder dan twee uur per dag tv keken, degenen die twee tot vier uur per dag voor het scherm spendeerden en degenen die meer dan vier uur per dag voor het scherm gekluisterd zaten.

De onderzoekers stelden vast dat deelnemers die tussen twee en vier uur televisie keken per dag, 54% meer kans hadden op een overlijden ten gevolge van een een ontstekingsgerelateerde aandoening. Degenen die meer dan 4 uur keken, liepen nog eens dubbel zoveel risico. Bovendien kwam er per uur extra gekeken, nog eens 12% bij. Auwch.

Maar wat is er dan zo ongezond aan tv kijken? Volgens Megan Grace, auteur van het onderzoek, is er meer onderzoek nodig om exact te bepalen waarom kijkgedrag gerelateerd is aan ontstekingen. “Toch is het zeker aan te raden niet te overdrijven met je tv-gedrag.”

Vanavond zondigen? Dit wil je kijken: