Home Gezond Ontrafeld: daarom krijg je een stuiptrekking als je in slaap valt

Ontrafeld: daarom krijg je een stuiptrekking als je in slaap valt

Ontrafeld: daarom krijg je een stuiptrekking als je in slaap valt

Krijg jij wel eens een stuiptrekking als je in slaap valt, of heb je het gevoel dat je meters naar beneden dondert? Je bent niet alleen. Zo’n 60 à 70% van de mensen ervaart de ‘hypnagoge shock‘ voor het in slaap vallen. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Er zijn drie mogelijke verklaring zo blijkt.

 

Voldoende slaap is écht belangrijk voor je. Aan deze 5 signalen merk je of je dringend meer slaap nodig hebt. 

Je ligt in bed en valt bijna in slaap, maar dan schrik je opeens omdat je naar beneden lijkt te vallen en een schokgolf door je lichaam voelt. Herkenbaar? Niet zo vreemd, heel wat mensen heeft ongecontroleerde reflexen alvorens volledig in te dommelen. niet gevaarlijk, al is een stamp of klap aan je partner wel mogelijk.

Stuipen

Je krijgt de stuipen wanneer je lichaam zich in ‘hypnogage toestand’ bevindt. Dat is de overgangsperiode tussen je wakkere en slaapmodus, oftewel wanneer je overschakelt van je bewuste naar onbewuste toestand. Tijdens die wisseling van toestand krijg je de stuipen. Terwijl je in slaap valt, daalt het serotininegehalte in je lichaam, het hormoon dat je gelukkig maakt, maar ook dat je spieren in bijvoorbeeld armen en benen onder controle houdt. Tegelijkertijd worden er twee andere stoffen aangemaakt, GABA en glycine, deze stoffen houden je spieren roerloos tijdens je slaap. Volgens wetenschappers komen die hypnagoge schokken door de strijd tussen de twee. Je brein valt al in slaap, maar je spieren slapen nog niet. Je krijgt dus tegenstrijdige signalen vanuit je hersenen, die de ongecontroleerde bewegingen veroorzaken. Het is misschien een beetje eng, maar kwaad kan het niet, tenzij je je partner regelmatig een flinke dreun verkoopt. 😉

Evolutie

Maar er is nog een theorie voor die vervelende stuipen. Het zou iets zijn wat we van onze voorouders hebben geërfd. Zij zouden een shock krijgen wanneer ze bijvoorbeeld uit een boom dreigden te vallen. Onze spieren waarschuwden onze voorouders, zodat ze een zware val konden voorkomen.

Theorieën

Er is nog weinig goed wetenschappelijk onderzoek gevoerd naar onze stuiptrekkingen. Beide verklaringen zijn dus slechts theorieën, en er is nog geen wetenschappelijk bewijs van. Het is niet zo eenvoudig om te onderzoeken, enerzijds zijn de bewegingen onvoorspelbaar, anderzijds kunnen de getroffen slapers het zich niet altijd herinneren. Het is wel al zeker dat bepaalde factoren de stuiptrekkingen kunnen vergroten: stress, (over)vermoeidheid, angst, een oncomfortabele houding en cafeïne. Deze kun je beter beperken dus.

 

Meer over gezondheid & een goede nachtrust:

SOURCE: National Geographic