Ontrafeld: daarom krijg je een stuiptrekking als je in slaap valt

Krijg jij wel eens een stuiptrekking als je in slaap valt, of heb je het gevoel dat je meters naar beneden dondert? Je bent niet alleen. Zo’n 60 à 70% van de mensen ervaart de ‘hypnagoge shock‘ alvorens in slaap te vallen. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Er zijn drie mogelijke verklaringen, zo blijkt.

Je ligt in bed en valt bijna in slaap, maar dan schrik je opeens omdat je naar beneden lijkt te vallen en een schokgolf door je lichaam voelt. Herkenbaar? Niet zo vreemd, heel wat mensen hebben ongecontroleerde reflexen alvorens volledig in te dommelen. niet gevaarlijk, al is een stamp of klap aan je partner wel mogelijk.

Stuipen

Je krijgt de stuipen wanneer je lichaam zich in ‘hypnogage toestand’ bevindt. Dat is de overgangsperiode tussen je wakkere en slaapmodus: het moment waarop je overschakelt van je bewuste naar je onbewuste toestand. Tijdens die wisseling van toestand krijg je de stuipen.

Terwijl je in slaap valt, daalt het serotininegehalte in je lichaam, dat is niet enkel een hormoon dat je gelukkig maakt, het houdt ook je spieren in armen en benen onder controle. Wanneer je indommelt maakt je lichaam nog twee stofjes aan: GABA en glycine. Door de strijd tussen die twee maakt je lichaam hypnagoge schokken aan. Je krijgt dus stuiptrekkingen.

Evolutie

Daarnaast is er nog een theorie voor die stuipen. Het zou iets zijn wat we van onze voorouders hebben geërfd. Als zij uit een boom dreigden te vallen tijdens hun nachtrust, zorgde die schok dat ze gewaarschuwd werden, en konden ze een zware val voorkomen.

Theorieën

Heel zeker zijn de wetenschappers niet over de theorieën, maar ze ondervonden wel dat de stuiptrekkingen absoluut niet schadelijk zijn. Er zijn bepaalde factoren die je vaker stuipen doen krijgen: stress, oververmoeidheid, angst en cafeïne bijvoorbeeld. Misschien wilt je lichaam je in zo’n geval iets vertellen.

Meer over gezondheid & een goede nachtrust:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content