Voor haar nieuwe boek Puur Pascale. Beter eten is beter leven, trok Pascale Naessens naar Boston, voor een gesprek met drie van de meest vermaarde voedingsdeskundigen ter wereld. Laatste in de rij: voedingsexpert en cardioloog Dariush Mozaffarian. Lees hier de highlights uit haar gesprek.

 

1. De voedingsdriehoek is achterhaald

8215419Dit is een afbeelding van onze actieve voedingsdriehoek. Helemaal onderaan de piramide staat ‘bewegen’ en net daarboven ‘water drinken’. Er is heel weinig bewijs dat water drinken veel impact heeft op onze gezondheid. Ook bewegen, denk ik, heeft minder invloed op onze gezondheid dan voeding. Ze zijn allebei wel belangrijk, maar als je kijkt naar wat invloed heeft op het leven van de mensen, dan is voeding heel belangrijk: van je bloeddruk tot het goed functioneren van je hersenen, je glucose- en insulinerespons, je risico op beroerte, kanker, obesitas… Bewegen is belangrijk, dat staat zeker niet op zijn plaats helemaal onderaan.

2. We zijn te sterk gefocust op calorieën

We zijn zo gefocust op obesitas en calorieën, waardoor we de werkelijke reden van overgewicht uit het oog zijn verloren. Calorieën in een testbuis zijn natuurlijk gelijk. Als je een calorie neemt van een aardappel, van een suikervrije drank of van een appel, dan krijg je dezelfde thermogene output. Maar het menselijk lichaam is geen emmer met een gat aan de bovenkant waar je calorieën ingiet en een gat aan de onderkant waar calorieën uitkomen.

We zijn bijzonder complexe organismen met een bijzonder complexe fysiologie en het soort voedsel dat we eten, heeft een grote invloed op alle mechanismen die ons gewicht reguleren. Er zijn onderzoeken gedaan bij mensen en dieren, waarbij het soort voedsel dat je eet, onafhankelijk van het aantal calorieën, je stofwisseling verandert en bepaalt hoe je calorieën verbrandt. Duizend calorieën van lekker natuurlijk eten zijn veel beter voor je gezondheid dan zevenhonderd tot achthonderd calorieën van slecht voedsel.

3. Weg met de vetfobie

We hebben nog steeds een vetfobie, ondanks de voedingsaanbevelingen van het adviescomité van de Verenigde Staten. Dat stelde dat er geen bewijs is dat een vetarm
dieet hart- en vaatziekten zou verminderen en dat het niet helpt om gewicht te verliezen.
Maar toch krijgen we nog altijd te horen dat we maar een klein handje noten mogen eten en niet te veel olie over ons eten mogen gieten. Die waarschuwingen horen we niet voor brood of aardappelen, terwijl dat net de voedingsmiddelen zijn die meer leiden tot obesitas. Dus er is wel degelijk nog altijd een vetfobie, en het zal nog even duren voor die verdwijnt. Gezonde vetten zijn misschien wel het beste wat je kunt eten: vis, noten, avocado of plantaardige vetten zijn waarschijnlijk de gezondste keuze voor velen.

Dariush MozaffrianWie is Dariush Mozaffarian

  • Cardioloog en epidemioloog.
  • Gewezen professor van Harvard University-School of Public Health.
  • Vandaag decaan van Tufts University-School of Nutrition and Policy in Boston.
  • Auteur van meer dan 200 wetenschappelijke studies over voeding.

 

Het volledige interview van Pascale Naessens met Dariush Mozaffarian vind je in het september nummer van Feeling.

Wil je nog meer lezen over Pascale Naessens? Check dan hier de highlights uit haar gesprek met de gerenommeerde obesitasbestrijder David Ludwig en lees hier de belangrijkste conclusies uit haar gesprek met voedingsspecialist Walter Willett.