Hoe was je een stoffen mondmasker correct? En hoe lang mag je het dragen?

Met het openbaar vervoer naar het werk? Mondmasker graag! Bezoekje aan de dokter of osteopaat? Mondmasker graag! Tripje naar de supermarkt? Mondmasker graag! Oh ja, mondmaskers beginnen zo stilaan deel uit te maken van onze dagelijkse realiteit. Gelukkig zijn er inmiddels heel wat hippe en high end exemplaren te vinden.

Maar hoe zorg je ervoor dat je herbruikbare mondmasker ook veilig blijft? Hoelang kan je het dragen voordat het de was in moet? En als het gewassen moet: hoe pak je het dan best aan? De veiligheidsvoorschriften voor het dragen én wassen van je stoffen mondmasker op een rij!

1. Hoelang gaat een stoffen mondmasker mee?

Bepalen hoelang je aangekochte – of zelfgemaakte – mondmasker meegaat, is moeilijk. Bij specialist en viroloog Steven Van Gucht klinkt het advies alleszins zo: “Zolang de stof van je mondmasker goed blijft en er geen beschadiging is, kan je het in principe blijven hergebruiken en dat is heel goed.” Signaleren wanneer je mondmasker aan vervanging toe is, is dus vooral je eigen verantwoordelijkheid.

2. Je stoffen mondmasker uitwassen: dat doe je zo

Hoe je ervoor zorgt dat je mondmasker ook te allen tijde veilig is als je het gebruikt? Door het na gebruik te wassen: “Je mondmasker een halfuurtje wassen op zestig graden is voldoende om het virus te doden”, zo zegt de viroloog.

Wat je ook kan doen is het simpelweg afkoken in een kookpot. Ook die techniek zorgt ervoor dat alle virusdeeltjes onvermijdelijk dood zijn. Blijven wassen en je masker hergebruiken kan op voorwaarde dat de stof van goede kwaliteit blijft. De absolute houdbaarheidsdatum van je mondmasker moet je dus een beetje zelf in het oog houden.

3. Hoelang kan je het dragen vooraleer je moet wassen

Wanneer het juist tijd is om je mondmasker te wassen? Dat doe je best elke dag nadat je het gebruikt hebt. “Zolang je masker niet nat of vuil wordt, kan je het gerust een hele dag dragen. Na die dag doe je het best wel in de was.”

Je collectie mondmaskers een beetje uitbreiden zodat je niet elke dag aan het wassen hoeft te slaan, is volgens de viroloog dan ook een goed idee. Meteen een goed excuus dus om jezelf een mondmasker van meer dan één hip labeltje aan te schaffen!

Wie z’n exemplaar zorgvuldig uitkiest, kan er trouwens nog meteen het goede doel mee steunen ook! Double win!

 

Meer lezen over leven en wonen in tijden van corona:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content