Straffe getuigenis: Elma snurkt al jaren en heeft slaapapneu
We vieren vandaag – op 16 maart – de werelddag van de slaap. Geen onbelangrijke dag, want steeds meer onderzoeken bewijzen dat te weinig slaap of slechte slaapkwaliteit écht ongezond zijn. Een vaak voorkomend probleem is slaapapneu, en hoewel het een mannenprobleem lijkt, is niets minder waar. Heel wat vrouwen snurken en hebben apneu, net zoals Elma (70), beter gekend als tante Kaat. Zij doorbreekt het taboe. “Sinds ik mij laat behandelen, snurk ik niet meer én is mijn hart, veel gezonder.”
Uit een studie van Philips blijkt dat we niet voldoende slapen. Zo slaapt maar liefst 82% van de Belgen minder dan de aanbevolen 7,5 uur per nacht. 55% wordt minstens één keer per nacht wakker en 18% zelfs elke nacht. Bovendien lijkt het in politieke en bedrijfsmilieus een statussymbool om weinig te slapen. ‘Ik heb maar 4 uur nodig.’ En dat terwijl het ernstige gevolgen kan hebben op fysiek en psychisch vlak. Maar zelfs als je voldoende uren in je bed ligt, kun je toch ongezond bezig zijn. Zo’n 320.000 Belgen lijden aan slaapapneu, niet ongevaarlijk, aangezien het je hartspier kan aantasten. Elma doorbreekt graag het taboe. “Ik snurkte al jaren vooraleer ik me liet behandelen.”
Tijdens uitstappen of reizen vroeg ik steevast een kamer voor mezelf, liefst zo ver mogelijk van andere kamers vandaan
“Toen ik op mijn zestiende met vriendinnen gingen kamperen, vertelden ze me al hoe vreselijk luid ik snurkte. Ik vond het natuurlijk gênant, maar lachte er eens mee en vergat het gewoon. Mijn man maakte er later regelmatig opmerkingen over, maar ik voelde me niet uitgeput dus trok er me niet te veel van aan. Tijdens schooluitstappen – ik werkte als juf – of tijdens reizen, vroeg ik steevast een kamer voor mezelf die zo ver mogelijk van de slaapzaal af lag. Ik werd soms zelfs wakker van mijn eigen gesnurk. Zelfs toen mijn man zei dat ik niet leek te ademen, maar zowat stikte, maakte ik me niet al te veel zorgen.
Dat veranderde toen ik ergens een artikel las over slaapapneu. Slaapapneu doet je niet alleen snurken, het is ook erg gevaarlijk voor je hart. Doordat je nooit in een diepe slaap terechtkomt, en je je adem constant inhoudt, maak je je hartspier ziek. Bovendien had ik andere vervelende kwaaltjes, ik moest wel drie keer per nacht opstaan om te plassen omdat mijn lichaam altijd bleef doorwerken.”
Ik maakte een afspraak bij de slaapkliniek. Daar werd mijn slaapkwaliteit onderzocht en kreeg ik een cardiologisch onderzoek. De uitslag was duidelijk: ik had slaapapneu en mijn hartklep was al aangetast, gelukkig is dat omkeerbaar. Samen met de dokter werd er een behandeling gekozen, er zijn verschillende opties. Ik kreeg een slaapmaskertje. Een compressor verhoogt de druk achter in mijn keel en leidt voldoende lucht naar mijn luchtwegen. Bovendien is het compact, het staat enkel op mijn neus.”
Wat een verademing! Het is misschien niet sexy, maar ik slaap pakken beter, mijn hart is terug gezond en mijn man is eindelijk van mijn gesnurk verlost
Wat een verademing! Het ziet er misschien niet sexy uit, maar ik slaap perfect, mijn man slaapt pakken beter omdat ik nu volledig geluidsloos slaap en ieder jaar mag ik terug op controle. Ik was enorm opgelucht toen ik na drie jaar kreeg te horen dat mijn hart terug perfect in orde is.
Dat is nu net de reden waarom ik erover wil praten. Sinds ik open ben over mijn slaapapneu vertellen heel veel mensen me dat ze hetzelfde probleem hebben. Ik roep dan ook alle snurkende mannen en vrouwen op om een afspraak te maken bij de slaapkliniek. Je hartspier én je huwelijk varen er wel bij. Ben je single, slaap dan regelmatig eens met iemand samen, doe het desnoods voor je gezondheid.” 😉
Openingsbeeld: stockbeeld.
Meer over slaap:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier