Tips van een expert: dé redenen om wat vaker vegetarisch te eten

Odette Schoonenberg

De diagnose kanker is een harde klap. Vaak volgt er een moeilijke periode van behandelingen. Het is belangrijk je lichaam te koesteren en goed te verzorgen. Toen Odette in 2015 met 3 verschillende kankersoorten geconfronteerd werd, besloot ze zo gezond mogelijk te eten. Ze heeft informatie verzameld en al haar tips gebundeld in ‘A Spoonful of Love’ om lotgenoten te kunnen helpen. Speciaal voor jullie deelt ze alvast drie belangrijke tips. Vandaag heeft ze het over de zin en onzin van vlees.

Haar tip van gisteren gemist? Hier lees je nog eens welk kruid je gezondheid een boost geeft.

Ga voor groen

Onze voorouders aten heel veel minder vlees dan wij vandaag de dag doen. Vlees en vis waren immers een luxe. Wij als moderne mens zijn wat dat betreft een tikkeltje doorgeschoten in de weelde waarbinnen wij leven. Hetgeen ons niet altijd ten goede komt. Zo zijn er talloze redenen om eens iets vaker een vleesloze maaltijd in te lasten.

Allereerst het milieu, daarnaast het dierenwelzijn, maar vooral ook: de eigen gezondheid. Want we eten massaal te weinig groenten en fruit.

Vaak weten we wel al in de ochtend welk stuk vlees we voor het diner willen en daar wordt vervolgens de groente bij bedacht.

Leef zoals een chimpansee & gorilla

Dat is de omgekeerde wereld. Temeer wanneer het besef komt dat ons DNA het meest overeenkomt met ware planteneters zoals de chimpansee en de gorilla. Op het menu van deze verwante familieleden staat echter geen vlees. Ze eten eens een keer een wormpje, maar daar blijft het dan ook bij.

Groenten, fruit, noten, bloemen en zaden vormen de basis van hun dieet. Vreemd eigenlijk zodra u zich beseft dat wij daar heel ver vandaan zijn gaan staan. Een glas melk, een stuk kaas, een fikse biefstuk… Je hoeft het de gemiddelde chimpansee niet aan te bieden. Een smakelijke vijg, wat stukken ananas en een lekkere krop sla, daar maakt men onze DNA-verwanten een stuk gelukkiger mee.

Toch hebben wij een kleine handicap, want wie bijvoorbeeld overweegt om veganistisch te gaan eten, zal rekening moeten houden met het feit dat hij of zij haar vitamine B en D uit andere bronnen moet gaan halen. Die vitamine D kunnen wij desgewenst oplossen door meer buiten te vertoeven. Dat is wel zo gezond en nog goed voor lichaam en geest ook. Echter de moderne mens kruipt vaak liever achter het stuur van de auto of spendeert zijn vrije tijd voor de televisie. Wie denkt er wel eens bij zichzelf: “Heb ik genoeg tijd buitenshuis doorgebracht om aan mijn dagelijkse dosis vitamine D te komen?” Ons drukke leven maakt een dergelijk streven immers best complex.

Toch zouden we er goed aan doen iets vaker de frisse buitenlucht te verkiezen boven de vier muren waartussen wij ons maar al te graag verschuilen. B-vitaminen vormen echter een lastigere uitdaging. Van oorsprong haalde de oermens haar vitamine B uit grondwater. Tegenwoordig hebben wij het vlees, of de melk van dieren nodig, die nog wel grondwater consumeren, om voldoende binnen te krijgen. Wat vaker veganistisch eten? Er zijn voldoende producten verkrijgbaar zoals plantaardige melk, waaraan de dagelijkse dosis B-vitaminen zijn toegevoegd.

De calciummythe

Een andere vaak voorkomende vraag is die van de calciummythe. Wie niet voldoende zuivel consumeert zou een calciumtekort op kunnen lopen. Echter, groene groenten bevatten eveneens veel calcium!

Mijn raad: eet eens wat meer groenten en fruit, laat dat vlees iets vaker staan. Ontdek uw innerlijke gorilla (veel groen eten) en leef iets vaker als een chimpansee (lekker buiten ‘spelen’). Dat is niet alleen gezonder, maar u zult ook al snel merken dat ook uw energiepijl gaandeweg toe gaat nemen.

Meer tips van experts:

Partner Content

Gesponsorde content