Home Gezond Tips van een expert: zo voed je jouw huid van binnenuit

Tips van een expert: zo voed je jouw huid van binnenuit

Tips van een expert: zo voed je jouw huid van binnenuit

Zo lang mogelijk een stralende, jonge huid behouden. Welke vrouw wil dat niet? Goed verzorgen en smeren is een must, maar wist je dat voeding een heel belangrijke invloed kan hebben op je huid? Eigenlijk mag je de huid beschouwen als een spiegel van je gezondheid. Dit komt doordat voeding, na enkele ingewikkelde biochemische processen, de bouwsteen van iedere cel vormt. Ook van de huidcellen dus.

 

De huid bestaat uit de eiwitvezels collageen en elastine. Helaas beginnen naarmate je ouder wordt deze vezels uit elkaar te vallen. Het gevolg hiervan is dat de weerstand en elasticiteit van de huid afnemen en de huid verslapt. Gelukkig bestaan er heel wat beautyfoods die je huid van binnenuit voeden en zo helpen bij te dragen aan een gezonde en jongere uitstraling. Deze beautyfoods zijn bovendien allemaal heel betaalbaar en zowat overal verkrijgbaar.

Vitamine C

Een eerste voedingsstof is vitamine C. Die vervult een belangrijke functie in de collageenaanmaak. Veel groenten en fruit eten is dus de boodschap! Echte vitamine C-bommetjes zijn: paprika’s (vooral de rode), koolsoorten, citrusvruchten, bessen en kiwi’s.

Antioxidanten

Naast vitamine C zijn eigenlijk alle antioxidanten onmisbaar als je een stevige, elastische huid wil hebben. Veroudering wordt immers in de hand gewerkt door vrij agressieve stoffen, de zogenoemde vrije radicalen. Antioxidanten helpen die te neutraliseren. Krachtige antioxidanten zijn vitamine A (oa. in wortelen en zoete aardappel), vitamine E (in avocado’s) en carotenoïden. Lycopeen, de rode plantenstof uit tomaten, is bijvoorbeeld een belangrijke carotenoïde die de huid kan helpen beschermen tegen veroudering.

Weetje: lycopeen wordt het beste opgenomen uit bereide tomaten in combinatie met (olijf)olie. Zo zijn tomatensaus en –soep uitstekende bronnen van goed opneembaar lycopeen.

Vitamine B

Ook vitaminen van het B-complex spelen een grote rol bij het gezond houden van de huid. Goede bronnen zijn bijvoorbeeld volkoren graanproducten, (gefermenteerde) zuivelproducten (zoals yoghurt en kefir) en noten en eieren.

Geen suiker

Het negatieve effect van een overmaat aan suiker valt niet te onderschatten. Dit kleverige goedje werkt in ons lichaam als een soort ‘lijm’ en zal de eiwitvezels in onze huid aan elkaar doen kleven. Het gevolg hiervan is een stugge huidstructuur met verlies aan elasticiteit en rimpels. Niet alleen echte suikerwaren en koekjes hebben dit effect, ook geraffineerde graanproducten werken het ontstaan van rimpeltjes mee in de hand. Kies dus voor volkoren graanproducten en denk ook eens aan havermout. Dit voedingsmiddel bevat immers silicium, dat een belangrijke bouwsteen is van de huid en ze stevig en elastisch helpt te houden.

Gezonde vetten

Gezonde vetten zorgen er dan weer voor dat de huid wordt ‘gesmeerd’ van binnenuit. Goede bronnen van gezonde vetten zijn: extra vierge olijfolie, extra vierge walnotenolie, vette vis, lijnzaad(olie), avocado’s en noten. Ook de antioxidanten uit deze olierijke voedingsmiddelen (olijfolie bevat er heel veel!) zijn een echte weldaad voor de huid.

Water

Last but not least, goedkoop en oh zo effectief: water. Water zorgt voor een optimale hydratatie en een goede afvoer van afvalstoffen, wat bijdraagt tot een gezondere uitstraling. Ook kwalitatieve groene thee is zeker een aanrader en je krijgt er nog eens een flinke portie antioxidanten bovenop.

Zin om zelf gezond te koken? Deze lekkere recepten uit ‘Nooit meer diëten III’ zijn super eenvoudig en goed voor je lijn.