Zoveel uur voor het slapen drink je best geen alcohol meer

Slapeloosheid is een van de meest voorkomende slaapproblemen, maar de kans is groot dat je er zelf voor een deel tussen zit. Psychologe en slaap-experte Annelies Smolders heeft een slaaptherapie ontwikkeld. In haar nieuwe boek ‘start to sleep’ deelt ze een lightversie van de therapie. Aan Feeling verklapt ze alvast enkele tips Vandaag heeft ze het over alcohol.

Lig jij vaak te piekeren in bed? Lees dan zeker ook deze 5 tips om voor eens en altijd te stoppen met piekeren.

Je zag het vroeger misschien bij je grootouders: een klein slaapmutsje, een borreltje voor het slapen dus. Al kun je die maar beter vermijden, verklapt slaapexperte Annelies Smolders. Ze verklapt meteen hoeveel glaasjes je mag drinken, zonder je slaaprust te verstoren.

Vermijd de ‘slaap’mutsjes

Alcohol is een grote verstoorder van een natuurlijk slaappatroon. Het heeft een negatief effect op de slaapduur, de slaapdiepte en de relatieve lengte van de slaapcyclus. Je hebt dus veel kans op een gefragmenteerde slaap na een glaasje op. Ook kleine hoeveelheden alcohol kunnen al een slaapverstorend effect hebben. Vergeet dus maar dat slaapmutsje!

Bovendien vergroot alcohol de kans op andere slaapstoornissen, zoals snurken en slaapapneu. Alcohol onderdrukt het centrale zenuwstelsel, maakt je meer ontspannen en helpt je inderdaad om sneller in slaap te vallen. Net daarom is het verleidelijk om de avond af te sluiten met een glaasje. Toch is het geen goed idee. Die alcohol zorgt dat je ’s nachts gemakkelijker wakker wordt. Zo verander je jouw inslaapprobleem in een doorslaapprobleem. Tussen welke van deze twee kwalen kies je dan? Als je wil drinken doe je dat best vroeg op de avond. Ik raad – in het kader van goed slapen – aperitieven aan en digestieven af. Probeer 2 uur voordat je gaat slapen geen alcohol meer te nuttigen.

Wil je meer weten over een goede nachtrust en ontdekken waarom slaap zo’n grote invloed heeft op ons gewicht? Kom dan zeker naarPascale & Guests van 14 t.e.m 16 juni. Pascale Naessens doet het geheim van haar gezonde levensstijl uit de doeken en tal val gastsprekers – waaronder slaapexperte Annelies Smolders – vertellen alles wat je wilt weten over gezond leven. Bekijk hier het programma en bestel je tickets.

 

MEER TIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content