In Immuniteitsplan legt osteopaat en voedingsdeskundige Lynn De Merlier uit hoe je zelf kunt zorgen dat je energieker en fitter aan de dag begint. Natuurlijk is voeding daarbij belangrijk. Variatie is het sleutelwoord, want ieder ingrediënt heeft andere gezondheidsvoordelen. In het boek vind je tal van recepten om gezond en gevarieerd te eten. Aan Feeling verklapt Lynn er alvast drie.

De recepten zijn gebaseerd op het REMEET-model dat ze ontwikkelde. “Hoeveel energie je hebt en hoe fit je bent, is van verschillende factoren afhankelijk. Zo spelen onder andere beweging, slaap en de juiste mindset een rol. Uiteraard is voeding belangrijk. Meer zelfs: dankzij de juiste voeding kun je beter slapen, je beter in je vel voelen of je lichaam ontgiften.”

“Zo kunnen amandelen en kalkoen een betere nachtrust stimuleren, kunnen broccoli en makreel je sportprestaties verbeteren, helpen artisjok of uien ontgiften en bevatten gember en mango stofjes die helpen om stress, angst en pijn te verminderen. En zo zijn er nog heel wat voedingsmiddelen.”

In het boek vind je lijstjes met ingrediënten en tal van recepten om zelf aan de slag te gaan. Gezond gelijk aan saai? Vergeet het maar! Wat dacht je van appeltaart of stoverij met kroketjes?

Aspergesoep met ei en zalm

“Asperges worden ook wel het witte goud genoemd.  En terecht.  Ze hebben niet alleen een grandioze smaak maar ook een hoge voedingswaarde. Ze bevatten naast vele mineralen, vitamine C en goede voedingsvezels ook een grote hoeveelheid glutathion.  Deze stof is een belangrijke beschermstof voor onze cellen en versterkt ons immuunsysteem. Voor de gezonde vetten rekenen we in dit recept onder meer op de zalm, en voor de eiwitten op… een eitje.”

Ingrediënten

Voor soep: 

  • 2 pakken witte asperges
  • 1 grote ui
  • 1/2 wit van prei
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Voor de peterselievinaigrette:

  • 1 handvol verse peterselie
  • 1 lente-ui
  • sap van 1 citroen
  • 75 ml olijfolie
  • peper en zout

Voor de garnituur:

  • 100 gram gerookte zalm
  • een hardgekookt ei

Zo maak je het:

  • Schil de asperges en snijd ze in kleine stukjes. Leg de punten opzij.
  • Pel de ui en snijd hem in stukjes. Snijd het preiwit fijn.
  • Stoof alle groenten behalve de aspergepunten een vijftal minuten aan in olijfolie.
  • Voeg de groentebouillon toe en laat pruttelen tot de groenten zacht zijn.
  • Mix de soep fijn en kruid met peper en zout.
  • Voeg tot slot de aspergepuntjes toe.
  • Mix de peterselie en de lente-ui, samen met het citroensap, de olijfolie, wat peper en zout.
  • Prak het hardgekookte eitje met een vork en strooi het over de soep.
  • Garneer de soep met wat gerookte zalm en de peterselievinaigrette.

Sportieve appeltaart

“Appels kun je elke dag eten. Ze zijn goedkoop, lekker en makkelijk te vinden en ze doen wonderen voor je gezondheid. Appels bevatten veel pectine, vitamine C, antioxidanten, kalium en magnesium. Ze stimuleren het immuniteitssysteem en helpen in de strijd tegen sommige ziekten.”

Wat heb je nodig voor vier tot zes personen?

  • 75 gram amandelmeel
  • 1/4 theelepel vanillepoeder
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • een snuifje zeezout
  • 6 appels
  • 25 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 100 ml amandelmelk
  • 1 eetlepel honing
  • optioneel: 1 cm gember

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een taartvorm van 20 à 24 cm doorsnede met een vel bakpapier.
  • Vermeng in een kom het amandelmeel, de vanille, het bakpoeder en het zeezout. Roer goed door elkaar.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Laat de boter smelten in een steelpan.
  • Voeg aan de droge ingrediënten de eieren, de amandelmelk en de gesmolten boter toe.
  • Rasp eventueel wat gember door het beslag.
  • Voeg als laatste de honing toe.
  • Roer de appelstukjes voorzichtig door het beslag.
  • Doe alles in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Bak de appeltaart 45 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Kalkoenstoverij met knolselderkroketjes

Hier vervang ik heel eenvoudig de aardappelen door knolselder. Knolselder is een perfect alternatief voor aardappels. De knol is bovendien veel voedzamer dan aardappels. Het bevat veel vitaminen (voornamelijk K), mineralen en voedingsvezels.  Knolselder bevat ook veel minder zetmeel dan aardappelen.

Dit heb je nodig:

Voor de stoverij:

  • 750 gram biokalkoen
  • 250 gram wortelen
  • 150 gram bleekselderij
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 500 ml kippenbouillon
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 1 kruidentuiltje
  • een snuifje cayennepeper
  • johannesbroodpitmeel of arrowroot
  • peper en zout

Voor de knolselderkroketjes: 

  • 1/2 knolselderij
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels amandelmeel
  • kokosolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Zo maak je het:

De stoverij: 

  • Schil de wortelen, spoel de selderij en maak de champignons schoon.
  • Pel de ui en snijd hem, samen met wortelen en de selderij, in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels kokosolie in een pan en roerbak de ui, wortelen en selderij ongeveer 5 minuten. Haal ze uit de pan.
  • Snijd de kalkoen in dobbelsteentjes.
  • Verhit de resterende kokosolie en bak het vlees goudbruin. Kruid met peper en zout.
  • Doe de ui, wortelen, selderij en tomatenpuree erbij en bak kort aan.
  • Voeg de bouillon en het kruidentuiltje toe.
  • Breng aan de kook en laat een kwartier zachtjes garen.
  • Voeg nu de champignons toe en laat nog 10 minuten verder garen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Heb je graag een iets dikkere saus? Voeg dan johannesbroodpitmeel of arrowroot aan de bouillon toe.

De kroketjes:

  • Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes.
  • Kook de knolselderijblokjes beetgaar, giet af en laat uitlekken.
  • Pureer de knolselderij en meng er één eidooier en een eetlepel gesmolten kokosolie door.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
  • Meng er vervolgens 2 eetlepels amandelmeel door.
  • Laat afkoelen in de koelkast.
  • Zet twee borden klaar: een bord met het losgeklopte ei en het overgebleven eiwit, en een bord met de 3 eetlepels amandelmeel.
  • Vorm balletjes van de puree.
  • Haal de balletjes achtereenvolgens door het amandelmeel, het ei en opnieuw door het amandelmeel.
  • Frituur de kroketjes in kokosolie tot ze goudbruin zijn en laat ze even uitlekken op keukenpapier voor je ze serveert.

Meer weten? Immuniteitsplan van Lynn De Merlier is nu te koop. (Uitgeverij Standaard – € 25,99)

Meer tips voor een gezonde levensstijl: