Humeurig of moe? Deze 7 tips geven je een energieboost

Met het verkeerde been uit bed gestapt en moe? Te weinig slaap klinkt evident. Maar er zijn ook andere redenen waarom je je suf voelt. Dankzij deze 7 tips blaak je terug van de energie.

1. Beweeg

Oké, je bent moe. En liefst van alles zou je in je sofa willen liggen en tv-kijken. Maar tijdens het sporten komen er endorfines vrij, hormonen die cruciaal zijn voor een goed energiepeil. Volgens een studie, gepubliceerd in The Lancet, hebben mensen die regelmatig sporten, minder kans op mentale problemen. De beste sporten voor een mentale boost zijn teamsporten, fietsen en aerobics volgens de studie. Een sessie duurt liefst minstens 45 minuten, en dat zo’n 3 tot 5 keer per week.

2. Eet de juiste voeding

Voel je je moe, dan ben je sneller geneigd naar die zak M&M’s te grijpen. Maar die suikerboost is niet wat je lichaam nodig heeft. Suikerrijke voeding geeft je een korte piek, gevolgd door een dipje. Daarna heb je enkel meer zin in suiker. “Eet liever meer proteïnes”, zegt Marilyn Glenville, doctor en auteur van het boek ‘Natural Health Bible for Women’. “Proteïnes uit tonijn, makreel, tofu of bonen, zijn goed voor je concentratie én helpen tegen die namiddagdip.” Bovendien raadt ze aan om enkel trage koolhydraten te eten, denk aan volkoren pastasoorten of quinoa. Voeg zeker ook fruit toe.” Tenslotte zijn snacks volgens haar een goed idee. “Wel gezonde natuurlijk. Denk aan havermoutkoekjes, fruit of noten.”

3. Drink

Jezelf goed hydrateren is het begin van een goede gezondheid. Acht glazen water per dag zijn nodig om je energiek te voelen. Ben je water snel beu? Drink dan ongezoete thee of infused water. Met koffie overdrijf je liever niet, het geeft een energieboost, maar verstoort je slaapritme.

4. Doe wat je gelukkig maakt

Haal energie uit de kleine dingen: een goed gesprek met collega’s of een streepje muziek doen vaak wonderen voor je humeur. Nood aan inspiratie? De Gentse webshop Objects & Sounds selecteert platen die bij je humeur passen. Zo raden ze deze Ariel Kalma geschikt als je op een emotionele rollercoaster zit en is Phil France perfect als je je melancholisch voelt.

5. Eet probiotica

Omdat onze darmen verantwoordelijk zijn voor de vertering, gaat daar heel wat energie naar toe. Het is dus écht belangrijk je darmen gezond te houden. Dat doe je door gezond te eten én door probiotica op het menu te zetten. Probiotica zijn gezonde bacteriën die onze darmen helpen functioneren. Je haalt ze uit yoghurt of supplementen.

6. Schep een luchtje

Heb je een dipje op het werk? Ga even naar buiten en schep een luchtje. Zelfs vijf minuutjes doen wonderen. Daarna ben je minder humeurig én productiever.

7. Denk positief

Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd als je een ochtendhumeur hebt. Maar probeer positief in het leven te staan, het geeft bakken energie, je wordt er gelukkiger van en mensen rondom je genieten mee. Vind je het maar moeilijk om positief te zijn? Schrijf vanaf nu iedere dag drie positieve punten op over je dag. Wanneer je een dipje hebt, bekijk je ze even terug. Wedden dat ze meteen een glimlach op je gezicht toveren? 😉

Toch nog altijd weinig energie? Bezoek zeker even je huisarts.

Meer over welzijn:

(Openingsbeeld: iMaxtree)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content