Uitgelicht: daarom praten we in onze slaap
Praat jij weleens in je slaap? Dat is niet zo vreemd, want zo’n 1 op 20 begint al eens – al dan niet verstaanbaar – te brabbelen tijdens het slapen. Maar waarom doen we dat eigenlijk?
Ontdek hier ook waarom je een stuiptrekking krijgt vlak voor je in slaap valt
Bij het in slaap vallen, produceren onze hersenen twee stoffen: glycine en GAB of gamma-aminoboterzuur. Dit zijn de stoffen die zorgen dat onze spieren slap worden we eigenlijk als een soort van ‘verlamd’ raken (op dat moment zijn onze spieren volledig tot rust). Die stofjes zijn belangrijk zodat we geen rare bewegingen maken in onze slaap. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat je plast als je droomt dat je op het toilet zit.
Alleen, bij sommige mensen werkt dit niet voor de stembanden. Daarom kunnen ze dus praten in hun slaap. Gelukkig is het helemaal niet gevaarlijk over schadelijk voor je gezondheid. Bovendien moet je je geen zorgen maken dat je gĂȘnante verhalen gaat vertellen of bekentenissen gaat doen in je slaap, vaak is het enkel wat gebrabbel of is het geen duidelijk samenhangend verhaal. Oef.
Er zijn wel een aantal zaken die zorgen dat je meer gaat praten tijdens je slaap. Zo zorgen stress en angsten, alcohol, depressie, indrukwekkende films en overmatig koffiegebruik dat je meer gaat praten in je slaap. Deze kun je dus beter vermijden als je schrik hebt dat je geheimen zal verklappen terwijl je in dromenland bent. đ
Meer over een goede nachtrust:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier