‘Van diëten word je dik’: de drankjes die wel en niet goed voor je zijn

Luc Evenepoel

Van brood word je dik, je moet dagelijks chia zaadjes eten, detoxen is een must, vlees is een no go en begin alstublieft niet over een goed pak frieten want het is hapklare kanker. “Het is wel eventjes genoeg geweest met al die dieetboeken, personal trainers, bootcampen en de activewear trend. Kunnen we niet gewoon normaal doen?”, dat is de boodschap van Dr. Luc Evenepoel. In zijn boek ‘Van diëten word je dik’ geeft hij wetenschappelijk onderbouwde tips. Vandaag heeft hij het over hoe je kunt afvallen door je drankjes onder de loep te nemen.

Let op je drinken...

Oké, je eet nu kleinere porties, maar je bewust worden van wat je drinkt is minstens even belangrijk! We hebben het dan niet enkel over of je wel voldoende water drinkt (ook superbelangrijk natuurlijk), maar of je je wel bewust bent over het aantal calorieën in je drankje. Crashdiëten maar je drinkgewoontes niet aanpassen, helpt je niks vooruit. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er geen verband is tussen het verbruik van frisdranken en dik zijn. Raad eens wie dat onderzoek heeft gesponsord? Juist ja.

Drink geen fruitsap, eet het fruit. Laat je niet bedriegen door het label: ‘zonder toegevoegde suikers’. Dr. Evenepoel wil ons de kleine lettertjes leren lezen: “Het sap is vermengd met dat van vruchten die een veel hoger suikergehalte hebben, zoals appel- of druivensap. De vermelding op de verpakking is perfect wettelijk, maar of het ethisch is, is een andere zaak.”

Heb je een knaagje in je maagje? Probeer eerst eens wat water (!) te drinken. Ons honger- en dorstcentrum ligt vlak naast elkaar in onze hersenen. Als je honger voelt kan het dus best zijn dat je eigenlijk dorst hebt.

Wees je bewust van het aantal calorieën in bepaalde dranken. Misschien moeilijk om te geloven, maar wist je dat het aantal calorieën in vier glazen wijn, gelijk is aan een hele gebraden kip? Eigenlijk zijn alle calorische dranken gelijk aan een kleine maaltijd, ze bevatten ongeveer 140 calorieën. Dat zijn twee boterhammen! Je zou na je maaltijd ook niet nog eens een hele kip verorberen, waarom zou je ze dan wel opdrinken?

Drink calorierijke dranken uit een lang smal glas. Zo lijkt het alsof je meer hebt! Nu weet je ook ineens waarom je op café of restaurant je drankje in een chique glas krijgt, er zit gewoon veel minder in!

Ook light-drankjes maken je dik. Bij een derde van de bevolking wekt kunstmatige zoetstof de eetlust op. Je drinkt minder calorieën, maar je zal er meer eten bij de volgende maaltijd. Jaren lang ging een zoete smaak gepaard met calorieën, dus je lichaam verwacht die. Sinds enkele jaren bestaan er zoetsmaken zonder calorieën, maar ons lichaam heeft dat nog niet door en verwacht die calorieën nog altijd. Wat ervoor zorgt dat je hongergevoel wordt geprikkeld en dat willen we net vermijden.

 


Meer gezonde tips:

Partner Content

Gesponsorde content