Van dit gezond eten krijg je alleen meer honger

Een lijstje om goed te bewaren: van dit healthy food krijg je net meer honger. Feeling legt uit waarom.

 

De grote boosdoener is het ontbijt. Sommige typische ontbijtsnacks geven aan je lichaam het signaal de voedingsmiddelen uit je ontbijt op te slaan als vet in plaats van ze te gebruiken als brandstof voor energie. Vooral voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan koolhydraten doen ons insulinegehalte plots stijgen om het daarna weer de dieperik in te jagen met een hongergevoel tot gevolg. Wat we echter niet wisten is dat ook in onze ogen gezonde ontbijtsnacks je hongergevoel doen toenemen! Wij maakten een lijstje.

1. Volkoren brood

brood

Brood, zelfs de gezonde volkoren versie, doet het insulinegehalte in ons bloed evenveel stijgen als zeg maar een reep Snickers. Het heeft een hoge glycemische index wat wil zeggen dat ze slechte koolhydraten bevatten die de bloedsuikerspiegel plots fel doen stijgen. Als deze vervolgens plots weer zakt, blijven we zitten met een hongergevoel.

2. Droge ontbijtgranen

cereal

Ontbijtgranen zonder meer zijn erg licht. Je zal er wel de vitamines, granen en vezels uit halen, maar al snel zal het hongergevoel terug opkomen. Denk maar aan hoe licht een doos ontbijtgranen weegt. Volgens voedingsspecialisten kan je zo’n doos gemakkelijk in één à twee keer leeg eten. Geen echt stevig ontbijt dus, daarom raden we aan om of voldoende melk bij je ontbijtgranen te gieten en ze te laten weken of te kiezen voor havermout in melk of water.

3. Fruit

fruit

Je moet fruit niet meteen op je foodie blacklist zetten, maar weet dat het je honger niet zal stillen. Fruit bevat fructose en glucose die je bloedsuikerspiegel net doen stijgen. Natuurlijk is een stuk fruit per dag aan te raden voor de hoge dosis vitaminen die het bevat, maar als volledig ontbijt kan het niet tellen. Combineer je je fruit met koskosmelk en zaden zoals in het fruitontbijt van Pascale Naessens. Dan zit je wel goed.

Lees ook: 9 verborgen dikmakers die je best met mate eet

4. Yoghurt

yoghurt

Proteïnen, calcium en stoffen die goed zijn voor je immuniteit en vertering in één maaltijd? Dan kies je toch voor yoghurt. Alleen zal een potje van de crèmige textuur je maag niet tevreden stellen. Vul je yoghurtmaaltijd aan met iets om op te kauwen zoals noten. Of, nog beter, kies voor de vetvrije Griekse yoghurt die ook nog eens minder suikers bevat.

5. Groene smoothies

smoothie

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ons lichaam vloeibare calorieën minder goed opneemt dan in vaste vorm. Een smoothie kan dus wel gezonde elementen bevatten, de calorieën zal je er in mindere mate uithalen en je zal op je honger blijven zitten.

6. Salade

Salade

Enkele groene blaadjes zullen je honger tijdens de lunch niet stillen. Mix ze daarom met wat proteïnen (zalm, kip, kalkoen), volkoren granen, gezonde groenten (paprika, komkommer, wortel) en een beetje gezonde vetstoffen (avocado, olijfolie, harde kaas).

Lees ook: Dit vertelt je karakter over hoe goed je kunt afvallen

7. Smaak

caesar salade

Te veel verschillende smaken in één maaltijd zorgen ervoor dat je meer eet. Je wil ze allemaal geproefd hebben. Pas dus op met gerechten zoals pasta al pesto, Caesar salad of ook met barbecuesaus. Als je het houdt op één smaakpatroon per maaltijd zal je ook een meer verzadigd gevoel hebben op het einde van de rit.

8. Rode wijn

wijn

Met rode wijn op zich is er niets mis, het bevat antioxidanten en polyphenol, maar te veel rode wijn zorgt er wel voor dat je niet meer echt let op wat je erbij eet. Hou het op één glas en beslis wat je gaat eten voor je aan dat glas begint. Zo wordt het toch nog een gezonde maaltijd.

 

Nog meer gezonde tips?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content