Voorkomen in plaats van genezen: daarom moet je nu een afspraak maken voor een uitstrijkje

Slechts de helft van Belgische vrouwen laat zich minstens om de drie jaar controleren. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau iVox in opdracht van het farmaceutisch bedrijf MSD. Nochtans zouden 93% van de gevallen van baarmoederhalskanker vermeden kunnen worden door screening. Tijd om een afspraak vast te leggen dus!

Elk jaar krijgen gemiddeld 600 Belgische vrouwen de diagnose van baarmoederhalskanker, en sterven ruim 200 vrouwen aan de gevolgen ervan. 93% van de gevallen zou kunnen vermeden worden door screening. HPV of Humaan Papilloma Virus is bijna altijd de oorzaak van baarmoederhalskanker, en ligt ook aan de basis van bepaalde vormen van vulva- en vaginakanker, maar ook hoofd-, hals- keel-, penis- en anuskanker.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen HPV wel kennen, maar nog onvoldoende op de hoogte zijn van vaccinatie en andere preventiemiddelen. Er bestaan, net zoals tegen andere virussen, vaccins tegen HPV. Daarenboven, kan de aanwezigheid van het virus en de voorlopers van baarmoederhalskanker ook opgespoord worden door middel van screening.

“Ook wie op latere leeftijd een vaccin krijgt, maakt antistoffen aan tegen varianten van HPV waarmee hij of zij nog niet in aanmerking kwam”

Screening en vaccinatie

“HPV-gerelateerde kankers zoals die in de baarmoederhals zijn zowat de enige vorm van kanker die potentieel uit te roeien valt door screening en vaccinatie. Het is het schoolvoorbeeld van efficiënte primaire en secundaire preventie”, benadrukt Prof. Dr. Peter van Dam, gynaecologisch oncoloog aan het UZA en coördinator van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA).

Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de vrouwen (53%) denkt dat er een leeftijdsgrens is om het vaccin te krijgen. Hoe vroeger het vaccin geplaatst wordt, hoe beter de werking, maar ook wie op latere leeftijd het vaccin krijgt, maakt antistoffen aan tegen varianten van HPV waarmee hij of zij nog niet mee in aanraking kwam. Bespreek de mogelijkheid daarom met je huisarts of gynaecoloog.

Naast vaccinatie is ook screening van elementair belang: omdat vrouwen vaak geen duidelijke symptomen vertonen in de vroege stadia van baarmoederhalskanker, wordt met het uitstrijkje gecontroleerd op HPV-infecties en voorlopers op baarmoederhalskanker. In België wordt aanbevolen om elke drie jaar een uitstrijkje te laten maken, maar slechts de helft van de vrouwen (47,5%) laat zich elke drie jaar screenen zoals aanbevolen. Vrouwen geven aan dat ze niet graag naar de dokter gaan en zich daarom minder vaak laat testen of dat ze geen tijd hebben voor een doktersafspraak. Nochtans wordt het uitstrijkje elke drie jaar volledig terugbetaald voor vrouwen tussen 25 en 65 jaar.

“Het uitstrijkje wordt om die drie jaar volledig terugbetaald voor vrouwen tussen 25 en 65 jaar. En screening kan baarmoederhalskanker voorkomen”

Niet onbelangrijk: ook mannen zijn vatbaar. “Zowel vrouwen als mannen kunnen HPV krijgen en doorgeven, en er dodelijke aandoeningen aan overhouden. Dus het is belangrijk om in te zetten op die preventie”, zegt Prof. van Dam.

Meer gezonde tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content