De Wachtkamer: ‘Wat is endometriose en hoe herken je het?’

Welkom in De Wachtkamer van Feeling, waar de designstoelen comfortabel zijn en het leesvoer uitstekend. Wij stellen jouw prangende gezondheidsvragen rechtstreeks aan een expert van dienst. Anne (42) zit met vragen rond endometriose. prof. Jasper Verguts helpt haar graag verder.

Wat Anne wil weten

“De voorbije jaren hoor je steeds meer over endometriose, een aandoening waar heel veel mensen die menstrueren onder leiden. Onlangs kwam ik ook in contact met iemand die ernstige last heeft van endometriose, en het zette mij aan het denken. Ook ik heb last van hevige menstruatiepijnen. Online staat er heel wat informatie, maar soms zie ik door de bomen het bos niet meer en ik blijf ik met vragen zitten: wat is endometriose juist? En hoe kan je het herkennen?”

Alle lezersvragen en de antwoorden van onze experten lees je in het Wachtkamer dossier.

Het antwoord van onze expert

Prof. Jasper Verguts: “Laten we beginnen bij het begin: wat is endometriose nu juist? Deze hormoongevoelige aandoening hangt onlosmakelijk vast aan de menstruatiecyclus. Baarmoederslijmvlies gaat zich manifesteren buiten de baarmoeder, meestal in de buikholte. Dit baarmoederslijmvlies is eveneens gevoelig aan hormonen en gaat dus opspelen bij elke menstruatie. Door middel van een ontstekingsreactie wil het lichaam de endometriose (dus het baarmoederslijmvlies dat buiten de baarmoeder voorkomt, red.) opruimen. En bij mensen met endometriose gaat dit moeilijk of niet. Dit veroorzaakt bijgevolg fysiek ongemak, vaak gemaskeerd als menstruatiepijn.

Als je endometriose te lang vrij spel geeft is er een kans dat het gaat ingroeien in andere organen zoals de eierstokken, darmen of blaas

Prof. Jasper Verguts

Er zijn verschillende subtypes van endometriose, maar naar de oorzaken ervan blijft het nog gissen. Een genetische factor speelt mee en er ligt een verstoord afweersysteem aan de basis. Als een lichaam de endometriose niet goed kan afweren, gaat het verder blijven woekeren.”

Kan endometriose behandeld worden?

1 op 10 mensen die menstrueren maakt eens in hun leven endometriose mee. 10 procent van die mensen met endometriose ervaart ook effectief last. Om er korte metten mee te maken zijn er twee soorten behandelingen: hormonaal en chirurgisch. De anticonceptiepil legt de eierstokken stil, waardoor de hormoongevoelige aandoening niet meer gestimuleerd word. In het geval van een chirurgische ingreep wordt de endometriose weggenomen. Allebei zijn echter geen garantie dat de klachten voorgoed weg zijn.

Als je endometriose te lang vrij spel geeft is er een kans dat het gaat ingroeien in andere organen zoals de eierstokken, darmen of blaas. Dit kan dan weer bij het chirurgisch verwijderen voor letsels zorgen aan deze organen. Het is dus belangrijk om de aandoening snel te ontdekken.”

Wanneer de menstruatiepijnen elke maand systematisch erger worden, is dat een sterke indicator voor endometriose. Omdat de ontsteking elke maand verder groeit, gaat de pijn dus ook in stijgende lijn evolueren

Prof. Jasper Verguts

Maar juist hier knelt het schoentje. Het diagnosticeren van endometriose verloopt niet als vanzelfsprekend. Vooreerst zijn de klachten vaak vaag; onder andere pijnlijke menstruatie, pijnlijke stoelgang, bloed bij het plassen of bij de stoelgang. Daarnaast is het moeilijk om via echografie, MRI of welk ander onderzoek de endometriose op te sporen. Wat wel zekerheid biedt, is een kijkoperatie. Maar dat doe je niet zo maar bij elke patiënt.”

Kan je endometriose herkennen en voorkomen?

“Je zal dus niet met zekerheid zelf kunnen uitmaken of je aan endometriose lijdt. Maar toch is er één klacht die vrij snel alarmbelletjes zou moeten laten rinkelen. Wanneer de menstruatiepijnen elke maand systematisch erger worden, is dat een sterke indicator voor endometriose. Omdat de ontsteking elke maand verder groeit, gaat de pijn dus ook in stijgende lijn evolueren.

Mensen die de anticonceptiepil nemen hebben minder kans op endometriose. Ook zwangerschap en het geven van borstvoeding kunnen helpen tegen de aandoening. Maar dat zijn geen zaken die je kan voorschrijven.” Twijfel je over je klachten, ga dan ten rade bij je huisarts en volg diens

Twijfel je over je klachten? Ga dan vooreerst ten rade bij je huisarts en volg diens raad op.

Onze expert

Prof. Jasper Verguts is gynaecoloog in het Jessa-ziekenhuis in Hasselt en leidinggevende van het expertisecentrum voor endometriose. Met zijn boek De tikkende tijdbom in je buik: Endometriose herkennen en behandelen doet dr. Verguts zijn extra duit in het zakje om mensen zo snel mogelijk te diagnosticeren. Hij hoopt mensen sneller op het endometriose-spoor te brengen “en dus zo hun lijdensweg tot de juiste diagnose wat in te korten”, aldus Verguts.

Heb jij een vraag voor de dokter, maar sla je de wachtkamer liever over? Stuur een mail naar cleo.decoster@feeling.be en wie weet nemen wij jouw thema binnenkort onder de loep.

Meer over gezondheid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content