Hilde Demurie is voedingsconsulente en begeleidt mensen naar een gezondere levensstijl. Gezonde voeding is essentieel voor lichaam en geest. Haar gouden tips verzamelt ze in het boek ‘Vrolijk Gezond’. Aan Feeling.be verklapt ze drie dagen lang alvast tips voor een gezonde levensstijl. Vandaag legt ze uit wanneer vasten goed is voor je lichaam.

Vast bij ziekte of na een bourgondische maaltijd

Voeding levert niet alleen energie, maar ook afvalstoffen zoals ontlasting, melkzuur en vrije radicalen. Door verkeerde voedings- en leefgewoontes raken de lever, de gal en de nieren overbelast en in de darmflora ontwikkelen zich rottingsbacteriën, die tot een minder efficiënte spijsvertering leiden waardoor er allerlei kwalen worden veroorzaakt. Om al die redenen is het goed regelmatig je lichaam te ontgiften. Dat kan door af en toe te vasten. Een vastenkuur geeft je lichaam de kans zich volledig te reinigen. Vasten is niet nieuw. Het jodendom, het christendom, het hindoïsme, het boeddhisme en de islam kennen allemaal vastenrituelen. Eeuwenlang werd vasten beschouwd als een weg naar genezing. Zo ontstonden allerlei vastenremedies.

Vasten bij ziekte

Je bent ziek, je hebt griep, een verkoudheid. Het eerste wat je te doen staat is: kruip in je bed (één of meerdere dagen), slaap en drink warme dranken zoals lindethee met citroen- of limoensap. Ben je geen theedrinker, dan kan warm bronwater met citroen- of limoensap ook zuiverend werken. Eet niet, maar drink uitsluitend zuivere warme dranken. Geen koffie of chocomelk of andere dranken. Mocht je een beetje honger hebben, eet dan uitsluitend soep. Na enkele dagen voel je je weer springlevend.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

Meer tips voor een gezond lichaam: