Weinig zo lekker als een warm, dampend kopje koffie. Druk bezig en je kopje even vergeten? Dan laat je het beter staan. En niet enkel voor de smaak. 

Studies toonden aan dat koffie goed is voor je hart. Het zou verband houden met een lager risico op hartfalen en andere hart- en vaatziekten. Daarnaast zeggen studies dat koffie goed zou zijn voor lever en hersenen én zou het de kans op diabetes verkleinen. Als je het met mate drinkt natuurlijk.

Warme koffie

Toch drink je liever enkel warme koffie, zo ontdekten wetenschappers van de Thomas Jefferson University en Philadelphia University. Ze hebben de zuurtegraad en antioxerende eigenschappen van warme en koude koffie gemeten. Ze gebruikten hiervoor verschillende koffiesoorten uit verschillende streken. Wat bleek? In de warme koffie zouden meer antioxidanten en titreerbare zuren zitten in warme koffie dan in koude koffie. Die laatste zuren zijn stoffen die helpen zuurstof door je lichaam te leiden.

Koud voor je maag

Koude koffie zou dan weer een lagere zuurtegraad hebben en daarom beter zijn voor mensen met maag- en/of darmproblemen. Al zou dat verschil maar heel klein zijn volgens de onderzoekers. Daarom raden ze aan om koffie altijd warm te drinken. “Wanneer koffie warm is, bevat hij meer antioxidanten“, vertelt hoofdonderzoekster Megan Fuller. “Als je het met mate drinkt, kan het goed zijn voor je gezondheid.” Laat die warme kopjes dus maar komen!

Meer over koffie: