Home Gezond Waarom je zelfs met propere schoenen beter nooit door je huis loopt

Waarom je zelfs met propere schoenen beter nooit door je huis loopt

Waarom je zelfs met propere schoenen beter nooit door je huis loopt

Schoenen uit voor je binnenkomt!’ Het vriendelijk verzoekje van moederlief zit zo in je oren geknoopt dat je het hoogstwaarschijnlijk ook je eigen kinderen beveelt. Terecht, want slijkerige voetbalschoenen of basketters vol gravel zijn nu niet echt livings liefste. Maar wat met schoenen die wél netjes zijn?

C. diff bacterie

Zelfs schoenen die op het eerste zicht proper lijken, kan je best op de deurmat laten staan. Wetenschappers aan de Universiteit van Houston ontdekten immers dat er steeds een bepaalde bacterie aan je schoenen kleeft die je liever niet mee naar binnen neemt. Clostridium difficile of C. diff voor de vrienden is een bacterie die op zo’n 26,4% van de schoenen voorkomt.

De bacterie is helemaal niet zo onschuldig als je zou denken. C. diff behoort immers tot een gevaarlijke bacteriestam die erg uiteenlopende symptomen kan veroorzaken. Zo kan je er diarree van krijgen maar in ernstige gevallen kan de bacterie zelfs leiden tot een fatale infectie.

Hoe je C. diff kan bestrijden? Doe simpelweg je schoenen uit bij het binnenkomen. Je mag ze ook gewoon afvegen aan de mat, maar dan moet je hem wel élke dag weer proper maken. Kuis je schoenen ook regelmatig, stop stoffen sneakers in een wasmachine (zo krijg je jouw sneaker weer stralend wit) en maak de rest van je schoenen schoon met antibacteriële doekjes. Het maakt een verschil!

Sneakers op foto: Nike Cortez

Meer don’ts