Home Gezond Waarom piekeren je letterlijk ziek kan maken

Waarom piekeren je letterlijk ziek kan maken

Waarom piekeren je letterlijk ziek kan maken

We piekeren allemaal wel eens. Maar piekeren over je gezondheid doe je maar beter niet. Volgens een Noors onderzoek kan het je namelijk letterlijk ziek maken.

 

Het onderzoek werd gevoerd aan de universiteit van Bergen, in Noorwegen. Een team wetenschappers verzamelde tussen 1997 en 2009 gegevens van meer dan 7000 Noren. Ze onderzochten het verband tussen angstklachten en hartziekten.

Lees ook: 5 tips om voor eens en altijd te stoppen met piekeren

Hartproblemen

Zo’n 5 à 10 procent van de bevolking heeft hypochondrische trekjes. Hoewel ze kerngezond zijn, vrezen ze ziek te worden of te zijn. En dat gepieker is écht ongezond, zo blijkt nu. Over die periode van 12 jaar kreeg 3 procent van de proefpersonen een probleem met het hart. Volgens de onderzoekers verhoogt het piekeren over je gezondheid, de kans op een hartaandoening met 70%.

Lees ook: 5 tips van een cardiochirurg om het risico op een hartaanval te beperken

Hoewel er volgens de wetenschappers meer onderzoek nodig is, nemen ze hypochondrie heel serieus. “In ziekenhuizen wordt vaak gezegd tegen patiënten dat die angsten niet nodig zijn en dat ze verder gewoon hun leven moeten leiden. Maar aan de angsten zelf wordt niet meteen iets gedaan, nu weten we dat die angsten en dat gepieker op lange termijn negatieve gevolgen kunnen hebben. We mogen dit dus zeker niet negeren”, klinkt het.

Meer artikels over gezondheid: