Je weet ondertussen dat weinig slapen niet goed is voor je fysieke én mentale gezondheid. Maar nu zeggen wetenschappers dat je ook weer niet mag overdrijven, want té veel slaap zou ook gevaarlijk zijn.

Volgens wetenschappers hebben de meeste mensen tussen 7 à 9 uur slaap per nacht nodig. Minder kan gevaarlijk zijn, maar nu blijkt uit onderzoek gevoerd aan de American Heart Association dat meer niet noodzakelijk beter is. Want mensen die langer slapen hebben vaker gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, bloedarmoede en ontstekingen. Zo’n 3 miljoen mensen namen deel aan het onderzoek, 30% van de lange slapers hadden meer kans op een vroegtijdig overlijden.

Volgens Ed De Bruin, neurowetenschapper, is het vaak een indicator voor een groter probleem. “Als je te lang in bed ligt, kan je fysieke gezondheid achteruitgaan, je gebruikt immers minder spieren gedurende een lange tijd. Te lang in bed liggen is vaak het gevolg van fysieke of mentale onregelmatigheden. Werkloosheid, weinig beweging, depressies en een lage sociaaleconomische status worden geassocieerd met lang slapen.”

Hij raadt aan om uit te zoeken waarom je lang slaapt. “Ons lichaam wordt vanzelf wakker als we voldoende slaap hebben gehad, slaap je meer dan 10 uur per nacht, dan is het nuttig uit te zoeken wat de reden is.”

 

Meer over slaap & gezondheid:

(Bron: De Morgen)