Wanneer de temperaturen buiten de hoogte ingaan is er waarschijnlijk geen haar op je hoofd dat denkt aan een lekker kopje thee. Liefst van al grijpen we dan naar een zwembad, een fris glas water of een lekker ijsje. Toch blijkt uit onderzoek dat een warm drankje voor de nodige verkoeling kan zorgen.

Is het je al opgevallen dat de grootste theedrinkers in warme, woestijnachtige gebieden zoals Marokko wonen? Dit heeft zijn redenen.

Het drinken van warme thee zou beter zijn dan het drinken van koude dranken, omdat de hoge temperatuur zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemparatuur. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur te laten dalen, waardoor het hierna frisser aanvoelt. Hetzelfde geldt dan ook andersom; als je koud drinkt, stijgt je lichaamstemperatuur en krijg je het erna nog warmer.

Verfrissend ijsje of een kan thee?

Wanneer je een ijsje eet, zal je op de moment zelf een verfrissing voelen. De kou wordt echter snel vervangen door de warmte die vrijkomt wanneer de voedingsstoffen uit het ijsje af worden gebroken. Het verteren van calorierijk voedsel zorgt voor een verhoging van je lichaamstemperatuur, waardoor een ijsje eten er juist voor zorgt dat je het erna nog warmer krijgt. Too bad …

Belangrijk om te weten is dat je lichaamstemperatuur niet meteen de hoogte inschiet na een koud glas water. Eén glas heeft geen effect. Maar wanneer je dus écht wilt afkoelen drink je best een paar glazen thee.

Lees ook: zo check je in amper 5 seconden of je genoeg water drinkt

Genoeg drinken

In de zomer verliezen we veel vocht dus is het uiterst belangrijk om genoeg drinken. Bij hogere temperaturen is het voor volwassenen de bedoeling om minstens 2 l water per dag te drinken. Veel mensen denken dat koffie vochtafdrijvend is, maar dat is een fabel. Dus breidt gerust je ochtendritueel uit tot meerdere koffies of thees. Twijfel je erover of je wel genoeg drinkt? Doe hier de test!

PS: Pikante maaltijden werken op dezelfde manier als warm drinken bij hoge temperaturen.

Lees ook: