Dat een stevige wandeling of een fietstochtje gezond zijn, moeten we natuurlijk niet vertellen. Natuurlijk wissel je best af. Maar heb je weinig tijd, wat kies je dan best?

Goed voor je lijn

Zowel wandelen als fietsen, zijn goed voor je lijn. Met fietsen verbruik je wel iets meer calorieën per uur. Natuurlijk geldt: wil je een bepaalde afstand afleggen, dan is de kans groot dat je meer calorieën verbrandt met stappen, simpelweg omdat je langer in beweging bent. Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer 60 calorieën, bij fietsen is dat slechts 20 calorieën. Bovendien is stappen beter als je een kantoorjob hebt, simpelweg omdat je een groot deel van je dag zit.

Wandelen voor je brein

Bovendien blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Mexico dat wandelen erg goed is voor je brein. Elke keer je voeten de grond raken, krijg je slagader een boost, hierdoor wordt het bloed sneller naar je hersenen getransporteerd. En dat wil niet zeggen dat je urenlang moet stappen: zelfs een korte wandeling van 3 tot 5 minuten is al voldoende om de bloedsomloop naar je hersenen te verbeteren. Dit maakt dat je brein in topconditie blijft én dat je minder kans hebt op een beroerte.

Sterke botten

Heb jij last van osteoporose, dan kun je beter ook wat vaker je wandelschoenen uit de kast halen. Bij osteoporose is het belangrijk dat je je botten goed belast, zo werkt je lichaam de verbetering van de botstructuur en botmassa. Wandelen, hardlopen en traplopen zijn prima opties, fietsen is natuurlijk wel gezond, maar maakt je botten niet sterker.

Ons advies? Maak regelmatig een wandeling, stap zeker ook regelmatig op kantoor rond, dat is namelijk goed voor je brein en je rug. Maar pak gerust ook regelmatig de fiets, want ook die heeft heel wat gezondheidsvoordelen.

Meer over sport & gezondheid:

(Bron: Libelle – Beeld: Imaxtree)