Week van de migraine: alles wat je erover moet weten

Van 14 tot 19 mei vindt de zesde editie van de Week van de Migraine plaats. 1 op 5 Belgen heeft gedurende zijn/haar leven last van migraine. Dit jaar staat de week in het teken van schuldgevoelens, want 1 op 3 migrainepatiënten voelt zich schuldig wanneer ze een afspraak moeten afzeggen. Dat blijkt uit onderzoek dat gevoerd werd door GSK.

Naar aanleiding van de Week van de Migraine werden 1.000 migrainelijders ondervraagd. En daar kwamen heel wat opvallende resultaten uit.

  • 1 op 5 Belgen heeft gedurende zijn leven last van migraine.
  • 1 op 3 moet noodgedwongen activiteiten afzeggen omwille van deze ziekte. 40 tot 60% voelt zich daardoor schuldig ten opzichte van de betrokken personen.
  • Van mensen met kinderen mist 1 op 3 (29%) af en toe activiteiten met de kinderen. Bijna 2 op 3 (62%) voelt zich hier schuldig over.
  • 1 op 3 (33%) van de migrainelijders met inwonende partner zegt soms activiteiten met de partner af. Meer dan de helft (53%) van deze groep voelt zich schuldig. 30% van de migrainelijders met inwonende partner en/of kinderen heeft soms het gevoel hun gezin in de steek te laten als ze activiteiten moeten missen.
  • Ongeveer 2 op 5 (38%) van de Belgen die last hebben van migraine voelen zich schuldig ten opzichte van collega’s als ze omwille van migraine hun werk niet kunnen afwerken.
  • Hoe vaker men aan migraine lijdt, hoe groter de impact op welbevinden en hoe groter het schuldgevoel.
  • 34% zou graag hebben dat omgeving meer begrip opbrengt.
  • De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen
  • Een grote meerderheid van patiënten die wekelijks te kampen krijgen met migraineaanvallen geeft aan dat de ziekte doorweegt op de levenskwaliteit.
  • Meer dan de helft (51.1%) vindt dat de aandoening een invloed heeft op zijn of haar liefdes –en seksleven. Een derde (37,1%) vindt dat zijn of haar liefdes –en seksleven niet is hoe de persoon dit zou willen.
  • Van de ouders heeft bijna 40% het gevoel tekort te schieten als ouder. Bijna 60% zegt niet zoveel tijd te kunnen doorbrengen met de kinderen als hij of zij dat zou willen.
  • 40,5% vindt dat wekelijkse migraineaanvallen carrièremogelijkheden beïnvloeden.

Dit jaar wordt de nadruk gelegd op schuldgevoelens over migraine. “Migraine is een ziekte met een flinke impact op het sociaal leven van de patiënt: los van de effecten van de ziekte, die zich door plotse aanvallen van hoofdpijn en misselijkheid laat voelen, voelt een migrainepatiënt zich systematisch schuldig omdat hij/zij zowel sociale verbintenissen als professionele verplichtingen mist,” zegt Dr. Jan Versijpt, neuroloog UZ Brussel.

Bovendien hebben patiënten het vaak moeilijk om over hun migraine te praten. De helft van de migrainelijders geeft aan er met anderen liefst enkel over te spreken als het écht niet anders kan. 1 op 5 voelt zich gegeneerd wanneer men erover spreekt. Een derde wil anderen niet tot last zijn. Bij mensen met kinderen die wekelijks last hebben van migraine probeert meer dan de helft migraine te verbergen voor zijn of haar kinderen.

Daarnaast is het onbegrip vaak groot door de onzichtbaarheid van de ziekte. Tussen 1 op 5 en 1 op 3 migrainelijders herkent zich in de stellingen die slaan op ervaringen van ongeloof, onbegrip of vooroordelen ten aanzien van hun situatie. 1 op 2 migrainelijders is het eens dat de onzichtbaarheid van migraine een belangrijke factor is in dit gebrek aan begrip. 34% van de migrainelijders zou graag hebben dat de omgeving meer begrip opbrengt.

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van GSK tussen 16 en 25 januari 2018 bij 1.000 Belgen die last hebben van migraine. De steekproef is representatief op geslacht, taal, leeftijd en opleidingsniveau. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.

Meer over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content