Je hoeft maar even te googelen en je vindt tal van tips terug om je seksleven op te fleuren. Maar wat is nu dé sleutel voor een goed seksleven? Volgens wetenschappers aan de universiteit van Toronto heeft het niets te maken met speciale standjes, seksspeeltjes of sexy lingerie. Maar wel met je verwachtingen.

Die mogen namelijk niet té hoog zijn. “Je ‘sexpectations‘ of verwachtingen op het gebied van seks onder controle houden, is dé sleutel tot een bevredigend seksleven”, klinkt het. “Het geheim ligt bij het geloven in seksuele groei. Je verwachtingen mogen dus niet té hoog gespannen zijn en je moet beseffen dat je moet werken en moeite moet doen op je seksleven te verbeteren. Dat staat dus compleet in contrast met het idee dat jullie seksleven perfect is als jullie gemaakt zijn voor elkaar. Iedere relatie kan op seksueel vlak verbeterd worden door er samen aan te werken”.

Lees hier tips om samen jullie libido te boosten. 

Een gezonde relatie

Maar er is meer. De ‘sexpectations‘ zijn zelfs zo belangrijk dat ze een relatie kunnen maken of kraken. “Mensen die geloven die torenhoge verwachtingen hebben zien hun seksleven als een barometer voor hun relatie, volgens hen zijn seksuele problemen gelijk aan relatieproblemen, en dat kan te veel druk op een relatie zetten”, zegt Jessica Maxwell, een van de onderzoeksters.

Heb jij een gezonde relatie? Je herkent het aan deze 7 signalen.

Samen tuinieren

“Het is bijna onvermijdelijk dat er na 2 à 3 jaar wel eens meningsverschillen zijn over seks. Zo zal 1 partner bijvoorbeeld minder vaak zin hebben dan de andere. Belangrijk is om te geloven in seksuele groei. Zie je seksleven een beetje als een tuin, je moet het onderhouden en voeden om hem mooi te houden.”

De studie werd gevoerd met meer dan 2000 respondanten, zowel hetero- als homoseksuele koppels namen deel.

Meer over seks & relaties: