10 x signalen die laten zien dat je in een gezonde relatie zit

Je voelt je een betere versie van jezelf als je een gezonde relatie hebt. Samen binnen zitten, kan twee kanten uitgaan: gezellig samen of net een ware relatietest. Hoe herken je een gezonde relatie? Dit zijn volgens experten alvast 10 veelbelovende signalen.

Een goede partner maakt je gelukkig, maar een eigen leven is net zo belangrijk. Hoe herken je een gezonde relatie? Wel, aan deze negen veelbelovende signalen bijvoorbeeld.

1. Je hebt je eigen vrienden en hobby’s

Eigenlijk zou niets aan je identiteit mogen veranderen als je een nieuwe relatie hebt. Een goede partner weet dat je interesses hebt buiten je partner en dat je die nodig hebt. Dat zegt relatietherapeut Kari Carroll. “Als een partner te afhankelijk is en je geen plezier laat maken zonder hem, moet je opofferingen maken en heb je minder persoonlijke ruimte. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat je op zoek gaat naar meer vrijheid en ruimte, waardoor de relatie wordt stopgezet.”

2. Je gedraagt je niet anders als je bij je partner bent

Gedraag jij je hetzelfde bij familie en vrienden wanneer je partner er bij is? Dat is een goed teken. In een gezonde relatie verandert je gedrag, persoonlijkheid en de interactie met anderen niet als je partner bij je is. “Je zou de nood niet mogen voelen om je gedrag aan te passen”, zegt psycholoog Marie Land.

3. Jullie durven je kwetsbaar opstellen bij elkaar

Aan de basis van elke goede en gezonde relatie ligt wederzijds vertrouwen. Jullie voelen elkaar goed aan en vertrouwen elkaar door en door. Die hechte, veilige band zorgt er bovendien ook voor dat je je kwetsbaar durft opstellen bij je partner: vertellen wat er echt in je omgaat en ook je angsten en slechte kanten laten zien, werkt verbindend. Pas wie het risico durft lopen afgewezen te worden, zal échte intimiteit ervaren.

Waarom steeds minder mensen zich nog kwetsbaar dúrven opstellen en hoe we daardoor met z’n allen steeds verder van elkaar verwijderd raken? Je leest het hier!

4. Jullie hebben evenveel te zeggen binnen de relatie

Machtsverschillen zijn niet goed voor een relatie. “In een gezonde relatie worden macht, huishoudelijke verantwoordelijkheden en andere dingen, evenredig verdeeld”, zegt Amy Kipp, een familietherapeut. “Kun jij op begrip rekenen van je partner wanneer je werkverplichtingen hebt? En is hij niet bang om de handen uit de mouwen te steken en te helpen in het huishouden? Dan is dat een goed teken. Ook beslissingen worden gezamenlijk genomen in een goede relatie. Dominantie binnen een relatie zorgt voor frustraties.”

5. Jullie band is sterk genoeg om ook ruzie te maken

Een ruzie zo nu en dan is heel normaal. Het is zelfs gezond, want discussies zijn een teken dat je openstaat voor communicatie. Dat zegt Kari. “Je moet je pas zorgen maken als je niet goed durft te vertellen waarom je je slecht voelt. Erover praten zorgt dat je je gehoord en gewaardeerd voelt. Als je niet open bent, kan dat leiden tot frustratie en afstand. Leren conflicten aangaan is misschien niet gemakkelijk, maar het loont zeker.”

6. Je kunt je dromen najagen

Je hebt dromen en doelen voor de toekomst. En de kans dat die allemaal perfect uitkomen, is natuurlijk klein. “Maar je partner zou je wel moeten steunen in je grote levensplannen. Als je vertelt dat je een schattige boekenwinkel wilt open, zal hij misschien wel eens vreemd kijken, maar uiteindelijk weet je wel dat je partner je voor de volle 100% steunt”, zegt Kari.

“Als je partner altijd je plannen direct afdoet als onrealistisch of niet interessant, dan voel je je niet gesteund. En dat kan zorgen voor druk op jullie relatie. Wat je wel best doet? Vroeg in je relatie praten over je plannen, en er ook regelmatig opnieuw over babbelen.”

Elkaar steunen is dus écht goed voor je relatie, ook deze 7 gewoontes geven een echte boost aan je relatie.

7. Jullie verschillen zijn helemaal geen probleem

Hoewel jij vegetarisch bent, eet hij het liefst een biefstuk. En dat hij op het platteland opgroeide, vind jij als city-lover geen probleem. Misschien verschillen jullie interesses, geloof of achtergrond. Maar jullie werden verliefd, en jullie accepteren elkaars verschillen. “In gezonde relaties worden verschillende meningen of interesses niet alleen geaccepteerd, maar zelfs gevierd”, aldus Amy. “Natuurlijk kunnen substantiële verschillend in waarden en normen een probleem vormen, maar andere verschillen maken het leven interessant.”

8. Jullie kunnen open praten over seks

Ook erg belangrijk voor een goede relatie – hoe je het ook draait of keert – blijft een bevredigend seksleven. Goede seks komt meestal echter niet zómaar uit de lucht vallen: iedereen is anders, vindt andere dingen leuk en ieders lichaam reageert op een iets andere manier op seks. Wil je tot een goede ‘seksuele symbiose’ komen, dan vertel je best gewoon aan je partner wat jij leuk vindt of welke dingen jij graag eens zou proberen.

Over seks praten kan trouwens ook weer erg verbindend werken: zeggen wat je leuk vindt of hoe jij de liefde en seks tussen jullie twee beleeft, is jezelf letterlijk – en meestal ook figuurlijk for that matter – een beetje blootgeven. Ook hier kan het kwetsbare stukje in jezelf laten zien ervoor zorgen dat jullie de meest intieme manier mogelijk verder naar elkaar toe groeien.

9. Je kunt je smartphone zorgeloos achterlaten

Durf jij je smartphone gewoon achter te laten? Dat is een goed teken. “Je vertrouwt dat je partner niet in je sms’jes of mails zal rondneuzen. En zelfs als hij dat zou doen, zou niks hem bezorgd maken”, zegt Marie. “Iedereen heeft recht op zijn of haar privacy, maar je zou je geen zorgen moeten maken als je computer aanstaat of je smartphone ergens ligt. Want in een gezonde relatie vertrouwen jullie elkaar.”

10. Je kunt het je partner vertellen als hij je gekwetst heeft

Omdat jullie elkaar door en door vertrouwen en er in jullie veilige relatie ruimte is voor ‘kwetsbaarheid’ kan je je partner ook heel open vertellen of iets je gekwetst heeft. Als je zelf goed ‘in touch‘ bent met je emoties, lukt het waarschijnlijk zelfs om dat op een erg doordachte en niet verwijtende manier te doen. Om eerst in te zoomen op je eigen emoties en je partner dan te vertellen hoe jij je bij de situatie voelt, zonder meteen ook – misschien al te voorbarige – conclusies te trekken.

Als iets je kwetst, hoeft immers niet altijd per se puur om dingen te gaan die bij je partner alleen liggen. Vaak zijn het net de ‘gevoelige puntjes’ bij jezelf waarin je partner je – door het gedrag dat hij stelde – raakt. Je daar bewust van kunnen zijn en ook dit kunnen aankaarten tegenover je partner, getuigt van grote emotionele kracht en kan erg verdiepend werken voor jullie relatie.

Meer over liefde & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content